Catalonië kiest onafhankelijkheid, Spaanse Senaat geeft regering toestemming voor overname Catalonië

buitenland
0
27 okt '17
De ontwikkelingen in Spanje volgen zich vandaag razendsnel op.

Het parlement van de Spaanse regio Catalonië heeft vandaag de onafhankelijkheid uitgeroepen van Spanje. Dat gebeurde tijdens een geheime, hoofdelijke stemming. Parlementsleden van de drie partijen die tegen afsplitsing zijn, verlieten voorafgaand aan de stemming de zaal.

Van de 135 Catalaanse parlementsleden, brachten er 82 hun stem uit. Van hen waren er zeventig voor afsplitsing, tien tegen en stemden twee blanco. De motie waarin wordt opgeroepen tot onafhankelijkheid was ingediend door de coalitie Junts pel Si (Samen voor Ja) en de linkse CUP die samen een meerderheid hebben. De leden van de socialistische partij, de volkspartij en de burgerpartij liepen weg.

Spaanse senaat: Madrid mag Catalonië besturen

Een grote meerderheid van de Spaanse senaat heeft vrijdag toestemming gegeven aan de Spaanse regering om het bestuur van de autonome regio Catalonië over te nemen. Dat gebeurde kort nadat het Catalaanse parlement de onafhankelijkheid van de regio had uitgeroepen.

Verwacht wordt dat de Spaanse premier Mariano Rajoy zo snel mogelijk maatregelen zal aankondigen om het bestuur van Catalonië in handen te nemen. Hij kan onder meer de Catalaanse regering naar huis sturen en de directe leiding over de Catalaanse politie in handen nemen.

© ANP 2017
catalonië
onafhankelijkheid
spanje
senaat
overname
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi