Lancering Marokkaanse observatiesatelliet live te volgen (video)

marokko
17
30 okt '17
De eerste Marokkaanse observatiesatelliet zal op 8 november worden gelanceerd.

Arianespace lanceert op 8 november een Vega-raket met aan boord de eerste Marokkaanse observatiesatelliet, de satelliet EO Sat 1 (Earth Observation Satelite 1). De lancering staat gepland om 01:42 UTC (en Marokkaanse tijd) op 8 november 2017 vanaf de Kourou-basis in Frans-Guyana.

Marokko ondertekende een deal voor twee observatiesatellieten met de Europese bedrijven Airbus Defense & Space en Thales Alenia Space tijdens een bezoek van de voormalige Franse president François Hollande aan Marokko in april 2013. Het contract werd niet openbaar gemaakt.

De kosten van het bouwen en lanceren van de twee observatiesatellieten wordt geschat op ongeveer 500 miljoen euro. De twee observatiesatellieten hebben een hoge resolutie (70 centimeter in een strip van 800 kilometer) en kunnen 500 beelden per dag opnemen en elke zes uur naar het grondstation sturen. De tweede observatiesatelliet zal vermoedelijk in 2018 worden gelanceerd. 

Buurlanden Spanje en Algerije zijn zacht gezegd niet heel blij met deze lancering. De Algerijnen beschuldigen Marokko ervan hun land te willen bespioneren. Spanje is om verschillende redenen bezorgd, waaronder het feit dat de satelliet waarschijnlijk een einde zal maken aan de technologische edge die Spanje heeft over Marokko.

De Spaanse krant El Pais citeerde militaire deskundigen en onthulde dat Madrid zich zorgen maakt over het feit dat het Spaanse technologisch voordeel op een tijdstip eindigt terwijl er nog steeds enkele kwesties zijn tussen Marokko en Spanje, ondanks de vriendschappelijke betrekkingen tussen de twee. Zo komen de twee landen nog steeds niet overeen betreffende de status van de twee enclaves, Sebta en Melilla, evenals de afbakening van de zeegrenzen.

De lancering zal live te volgen zijn via:

YouTube link

© Redactie 2017
marokko
observatiesatelliet
lancering
live
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi