Marokkaanse steden: Ifrane

reizen
2
30 okt '17
In de reeks met Marokkaanse steden richten wij vandaag de spotlights op Ifrane
Ifrane is een provincie in de Marokkaanse regio Meknès-Tafilalet gelegen in de Midden-Atlas op een hoogte van 1650 meter. De stad staat bekend als zeer schone stad en verder om zijn prachtige natuur, watervallen, en om zijn bergen. Ifrane wordt ook wel "Klein Zwitserland" genoemd, omdat de stad als wintersportoord wordt gezien door de bezoekers die in de winter massaal komen skiën en door de architectuur van de stad. In 2004 telde de stad 13.074 inwoners.

Geschiedenis
In de 16e eeuw vestigden zich voor het eerst mensen in Ifrane, een gemeenschap werd opgericht in de Tizguit vallei. De stad Ifrane is in het begin van de twintigste eeuw gesticht door de Fransen die er een vakantieoord van wilden maken, dit is nog goed terug te zien in de Europese bouwstijl van Ifrane. Hierdoor heeft Ifrane veel weg van een alpendorp. Vroeger leefden er wilde Atlasleeuwen in Ifrane, in de regio leven er nog aapjes die bezichtigd kunnen worden.

In Ifrane ligt de Al-Akhawayn Universiteit, dit is een Engelstalige privé-universiteit. De bekende universiteit is één van de meest prestigieuze universiteiten van Marokko.

De naam Ifrane betekent ‘grotten’ in het Berbers wat verwijst naar de grotten in de omgeving.

Architectuur
Ifrane onderscheidt zich van de rest van Marokko door de Alpine architectonische stijl. De bouwstijl is compleet anders dan de rest van de Marokkaanse architectuur in andere steden. De puntige daken en moderne villa's doen je vergeten dat je in Afrika bent, het lijkt eerder dat je je in een Alpendorp bevind, een bijzondere belevenis vooral in de winter als het sneeuwt.

Centrum Ifrane
Er is niet echt een winkelcentrum in Ifrane, wel is er een groot plein waar enkele winkels en een aantal eetgelegenheden zich verzamelen. Lekker om een hapje te eten en uit te rusten als je actief met wandelingen en dergelijke bezig bent geweest, of gewoon om even bij te tanken.

De merenroute (Route des Lacs) en bergen beklimmen
De merenroute of Route des Lacs is ideaal als je een excursie wilt maken, de plaatsen waar je langs komt zijn zeer geschikt om in te wandelen en op uit te trekken. In Ifrane zijn prachtige wandelroutes en bergen te beklimmen. 17 kilometer ten noorden van Ifrane liggen drie mooie meren, oorspronkelijk kratermeren die droog kunnen vallen, de zogenaamde ‘dayets’. Deze 60 km lange tocht kun je met de auto maken.

De Dayet Aoua is een ander meer die omgeven is door prachtige bossen. Er verblijven veel soorten vogels in het bos. Als er water in het meer staat, zijn er diverse soorten eenden, waadvogels, kluten en meerkoeten. Als je een vogelliefhebber bent kun je hier je ogen uitkijken. Het is ook een ideale plaats om een familiepicknick te houden, rond het meer komen in het weekeinde namelijk veel families picknicken. De weg loopt rond de Dayet Aoua langs de Dayet Ifrah en ten slotte langs de Dayet Lachlat.

De grotten
Wanneer je Ifrane verkent, zie je een overvloed aan kalksteen plateaus. Vroeger werden er veel huizen gehouwen in de rotsen waar men vroeger in woonden. Hou je van geschiedenis dan is het interessant om eens een kijkje te nemen in de grotten zodat je een beeld kan krijgen hoe de mensen vroeger leefden, er zijn mogelijkheden om een gids in te huren.

De natuur
Ifrane is omgeven door ceder, pijnbomen en eikenbossen die zorgen voor verkoeling in de stad. Ben je een natuurliefhebber dan kun je heerlijk wandelen of juist tot rust komen in het prachtige natuurgebied. Er zijn allerlei soorten planten en verschillende boomsoorten te bezichtigen. In de bossen leven veel diersoorten zoals de berberaap, in de zomer wordt er volop gepicknickt, gebarbecued of een tajine in de natuur voorbereid. Wil je even rust, neem dan een goed boek mee en wat nootjes voor als er een nieuwsgierige aapje je komt bezoeken en ga lekker onder de schaduw van een boom heerlijk relaxen.

Ifrane in de winter
Ifrane lijkt in de winter op Zwitserland door de besneeuwde bergen, de architectuur en de sneeuwval. Er word geskied, gesleed en met sneeuwballen gegooid. Er valt kortom een heleboel sneeuwpret te beleven, neem wel warme kleren mee, het kan heel koud zijn in Ifrane.

Beste tijd om te gaan
Het klimaat in Ifrane is warm en gematigd. Er is redelijk veel regenval en sneeuwval in de winter. In de zomer is het koel door de omgeving en omliggende bossen. Ben je opzoek naar een skivakantie dan zijn de wintermaanden ideaal. De zomers zijn niet extreem warm, ben je opzoek naar een niet al te warme zonvakantie dan zijn de zomermaanden juli en augustus de beste tijd om te gaan.

Vervoer
Ifrane beschikt niet over een vliegveld of treinstation, het dichtstbijzijnde vliegveld ligt in Fes. Wel heeft het een busnetwerk en rijden er taxi's. Er zijn ook voldoende mogelijkheden om een auto te huren.

Marokko heeft zoveel moois en beschikt over prachtige plaatsen, meer hierover volgende week in de volgende stad!
© Redactie 2017
marokko
ifrane
reizen
stedentrip
citytrip
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
kameroen
afrika cup 2019
macron
teammarokko
marokkanen
vermist
parijs
stade mohammed v
marokkaanse
miljoen
atlasleeuwen
wk 2018
casablanca
frmf
tanger
hervé renard
mohammed vi
ajax
eredivisie
marrakech
spanje
rabat
hakim ziyech
fifa