België behandelt Puigdemont als EU-burger

buitenland
1
31 okt '17
Puigdemont kondigde aan dat hij zijn politieke strijd voor onafhankelijkheid voorlopig voortzet vanuit België.

De afgezette Catalaanse leider Carles Puigdemont heeft in België "dezelfde rechten en plichten als iedere Europese burger, niet meer en niet minder’’. Dat schrijft de Belgische premier Charles Michel in reactie op de aankondiging van Puigdemont dat hij zijn politieke strijd voor onafhankelijkheid voorlopig voortzet vanuit België.  

Staatssecretaris Theo Francken (Asiel) had er afgelopen weekend op gewezen dat België de mogelijkheid biedt aan EU-burgers om asiel aan te vragen, wat Puigdemont overigens niet van plan is. Michel benadrukt dat de regering "geen enkele stap’’ heeft ondernomen om Puigdemont aan te moedigen om naar België te komen. "Het vrije verkeer binnen de Schengenruimte biedt hem de mogelijkheid.’’

Puigdemont is naar eigen zeggen in Brussel omdat het de "hoofdstad van Europa’’ is, en hij in Barcelona niet de garantie heeft dat hij zijn werk kan doen.

De Belgische regering heeft herhaaldelijk opgeroepen tot een politieke dialoog in Spanje om de crisis op te lossen, vervolgt de premier. De regering zal "regelmatige diplomatieke contacten onderhouden met Spanje in het kader van de huidige omstandigheden’’, besluit Michel zijn verklaring.

© ANP 2017
puigdemont
belgië
catalonië
onafhankelijkheid
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi