Geschiedenis: Toen Marokko nog een eigen Grand Prix Formule 1 had (video)

marokko
3
Op 19 oktober 1958 hield het Koninkrijk Marokko een Formule 1 race die bekend staat als de Marokkaanse Grand Prix van 1958.

Ruim twee jaar na zijn onafhankelijkheid wilde Marokko het nieuwe tijdperk vieren door deze race te houden om licht te werpen op de stad Casablanca. De Grand Prix van Marokko was een race uit het Formule 1-kampioenschap die één keer meetelde voor het kampioenschap, in 1958. 

In 1957 werd in 6 maanden tijd een 7188 kilometer lang circuit langs de zee tussen Casablanca en de kuststad Azemmour gebouwd. Ontworpen door de 'Royal Automobile Club' van Marokko, kreeg het Ain-Diab-circuit de zegen van Koning Mohammed V. Op 19 oktober 1958 werd de Grand Prix gehouden die bestond uit 53 ronden en meer dan 400 kilometer voor de 25 deelnemers. De Grand Prix werd gewonnen door de Britse Stirling Moss.

Hoewel de race een overwinning was voor sommige bestuurders, werd het evenement een nachtmerrie voor anderen. Het voorbeeld hiervan is de Britse Stuart Lewis-Evans. Door een mechanisch falen verloor hij de controle over zijn voertuig. Ernstig gewond werd Stuart Lewis-Evans naar Engeland gerepatrieerd waar hij zes dagen later overleed.

Na het ongeluk van Stuart Lewis-Evans weigerde de federatie de vergunning die aan de Marokkaanse organisatoren was verleend te verlengen. Hiermee bleef de race de eerste en tevens laatste Marokkaanse Grand Prix.



YouTube link

© Redactie 2017
marokko
grand prix
formule 1
casablanca
1958
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi