Schietpartij Marrakech: De twee schutters met een Nederlandse nationaliteit zijn gearresteerd

marokko
41
4 nov '17
Het directoraat-generaal voor de Nationale Veiligheid (DGSN) kwam zojuist met een nieuwe persverklaring.

In een verklaring kondigde het DGSN de arrestatie aan van de twee schutters, waarvan er een uit de Dominicaanse Republiek en een uit Suriname afkomstig is en zij beide de Nederlandse nationaliteit hebben. Ze werden gearresteerd voor hun betrokkenheid bij de uitvoering van de met voorbedachten rade moord en poging tot moord in café La Créme in Marrakech donderdagavond. Zij worden beschuldigd van de moord op de jonge geneeskunde student Hamza C. en ze worden beschuldigd van poging tot moord op de twee andere gewonde slachtoffers.

Beide verdachten hebben een strafblad en staan bekend bij de politie om hun directe banden met zaken betreffende internationale drugshandel, ontvoering, gewapende overvallen en poging tot doodslag, aldus de verklaring. 

De verdachten zijn ongeveer een week geleden Marokko binnengekomen. De politie was in staat om twee hotels te identificeren waar ze verbleven, waarvan er een zich voor het café bevindt waar de misdaad plaatsvond, zei de verklaring, waarbij ze vier keer in de buurt van het café gezien zijn. Eén van hen probeerde tijdens de arrestatie te vluchten.

Hun presentatie voor getuigen, waaronder de eigenaar van het café, een ober en twee klanten, maakte de identificatie van de verdachten mogelijk door zeer onderscheidende kenmerken (vlechtsel van de haren en fysieke verschijning).

Dezelfde bron geeft aan dat een auto die door de verdachten werd gehuurd langer dan 4 uur in de buurt van de plaats stilstond waar, net na de moord, de motorscooter, het vuurwapen en de kogels werden gevonden. Een ooggetuige meldde de aanwezigheid van de betrokkenen in de buurt van de plaats waar deze voorwerpen werden verbrand.

De twee verdachten, 29 en 24 jaar oud, zijn momenteel in hechtenis geplaatst onder toezicht van het bevoegde parket, in afwachting van de resultaten van technische, biologische en ballistische expertise geïnitieerd door de wetenschappelijke en technische politie verbonden aan het DGSN. Naar aanleiding van de voortgang van het onderzoek bevestigen alle verzamelde elementen dat de liquidatie gerelateerd is aan internationale drugshandel.

De hoofdverdachte en sponsor van de moord is van Marokkaanse origine, die op dit moment waarschijnlijk in de Dominicaanse Republiek verblijft. Hij is reeds onderwerp van een internationaal arrestatiebevel uit Marokko en hij wordt ook gezocht door een Europees land voor moord.

Eerder werd al bekend dat het bij de liquidatie vermoedelijk om een persoonsverwisseling ging, de eigenaar van het café zou het eigenlijke doelwit zijn. Gezien het feit dat de schutters niet van Marokkaanse afkomst zijn en ook niet in Marokko wonen lijkt daarmee een persoonsverwisseling een stuk aannemelijker. De eigenaar van het café is algemeen bekend in Marrakech en de vraag rees al hoe de schutters zich zo konden vergissen.

© Redactie 2017
marokko
marrakech
schietpartij
schutters
nederlands
cafe la creme
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?