Palestijnse ambassadeur in Rabat veroordeelt 'Britse arrogantie' (video)

marokko
0
6 nov '17
De ambassadeur van Palestina sprak op het internationale symposium over Palestina in Rabat.

Zuhair Al Shun, ambassadeur van Palestina in Marokko, opende zaterdag het internationale symposium over Palestina op het hoofdkantoor van de Mohammed V-universiteit in Rabat. 

"Schande Groot-Brittannië! De Balfour-verklaring die 100 jaar geleden werd uitgeroepen, is vandaag de oorzaak van het terrorisme in het Midden-Oosten", zei Al Shun. 

Tijdens zijn toespraak veroordeelde de diplomaat wat hij Britse arrogantie noemt, terwijl Groot-Brittannië in plaats van zich te verontschuldigen aan het Palestijnse volk, deze datum van 2 november 1917 nog steeds viert.

Tijdens de Eerste Wereldoorlog schreef de Britse minister van Buitenlandse Zaken Arthur Balfour op 2 november 1917 een brief waarin hij steun vroeg voor de oprichting van een "nationaal huis’’ voor Joden in Palestina. De zionistische beweging vroeg de Britten, die na de Eerste Wereldoorlog van de Volkenbond het mandaat hadden gekregen om de regio te besturen, herhaaldelijk om steun. Achteraf bekeken wordt de brief gezien als een belangrijke steun op weg naar de oprichting van Israël in 1948.

Net als het Palestijnse volk beschouwt Zuhair Al Shun de Balfour-overeenkomst als de oorzaak van de rampzalige situatie van het Palestijnse volk. 

YouTube link

Videocredit: Lefr360

© Redactie 2017
marokko
palestina
ambassadeur
balfour
verklaring
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?