Column: 'Het WK-ticket wat heel Marokko de straat op kan krijgen'

marokko
10
10 nov '17
Het leek jarenlang nagenoeg ongrijpbaar, maar wat zou het mooi zijn: Marokko op 't WK van 2018 in Rusland.

In ieder Marokkaans huishouden is het ongetwijfeld onderwerp van gesprek geweest, de allesbeslissende ontmoeting van morgenavond met de Ivorianen. We hebben de afgelopen jaren met Hervé Renard als bondscoach een tijd van ups en downs mee kunnen maken, het publiek werd op een gegeven moment zo cynisch waardoor de situatie van de Fransman bijna onhoudbaar werd door de Marokkaanse publieke opinie. Het stelselmatig negeren van de ster op de Nederlandse velden, Hakim Ziyech, ontaardde langzamerhand in een nationale discussie. Uiteindelijk ging de tweevoudig Afrika Cup-winnaar toch overstag en legde hij de ruzie bij met de Ajax-middenvelder. 

Waarom ik in deze column deze soap als eerste aanhaal heeft alles te maken met de prestaties van Renard als oefenmeester van de Leeuwen v/d Atlas. Deze langslepende kwestie toont enerzijds zijn koppigheid en lef om bepaalde keuzes te maken en laat anderzijds zien wat we lange tijd hebben gemist bij Marokko: discipline. In mijn beleving heeft het te lang geduurd dat internationals, bondscoaches en de Marokkaanse bond de kantjes er vanaf lopen. Want als we de voorgaande WK-kwalificatiecampagnes nalopen dan waren we op papier zeker niet kansloos, echter misten we keer op keer dat kleine beetje geluk of die technische impuls van bovenaf. 

De rol van de supporter

Een carrière als Marokkaans-international kent meer dan bij andere Europese en Afrikaanse topteams een hoog emotioneel gehalte. De liefde van de supporter kan zo ver gaan dat een bondscoach na afloop van een oefenduel bestormd wordt tijdens een interview (red. 1-3 zege tegen Zuid-Korea), maar is ook weer zo weg als de coach één van de meest geliefde internationals negeert. Voor mij is WK-deelname al vanaf het moment dat ik bewust ben van de rol van internationaal voetbal nooit vanzelfsprekend geweest, en het trieste is dat dit voor nagenoeg alle huidige internationals geldt. Na 20 jaar afwezigheid op het hoogste voetbalpodium is die WK-droom verworden tot iets wat uitzinnig kan zijn, maar bij lange na niet te halen is. 

Heel Marokko houdt haar hart vast en dat terwijl we bij een gelijkspel dat WK-ticket al in handen kunnen hebben. Onze opponent die er de afgelopen 3 WK's wel bij was zal er alles aandoen om die reeks niet ten einde te laten komen. Wat ik verwacht is een heus fysiek en aanvallend potje voetbal morgenavond. In Marokko zullen de cafés overvol zijn, in Nederland zullen wifi-verbindingen en tv-boxen overbelast gaan raken. De beleving zal zo groot zijn dat de internationals op het veld deze kans onmogelijk aan zich voorbij kunnen laten gaan. Marokko is een arm land, een derdewereldland maar deze WK-droom kan voor even al die zorgen bij de mensen wegnemen. Het klinkt misschien heel cliché maar of je nou in het rijke Europa woont of elders in de wereld, we zijn allemaal begaan met het lot van de minderbedeelden daar. 

Dit WK-ticket gaat Marokko internationaal op de kaart zetten, zorgt komende zomer voor nog meer macro-economische voorspoed en zal de Marokkanen in Marokko en elders in de wereld de straten op krijgen. Maar tot het zover is houden we allemaal onze harten vast, het zal namelijk niet de eerste keer zijn dat we het op de valreep niet halen.

Photocredit: FRMF.ma

© Tarik Douz 2017
marokko
atlasleeuwen
marokkaans voetbalelftal
wk 2018
kwalificatie
supporters
droom
column
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?