2 jaar cel voor Syriëganger Laura H.

algemeen
39
13 nov '17
Syriëgange Laura H. (22) is door de rechtbank in Rotterdam veroordeeld tot twee jaar celstraf, waarvan dertien maanden voorwaardelijk.

Omdat zij al een jaar in voorarrest heeft gezeten, hoeft zij niet meer terug de cel in. De straf is lager dan de eis van het Openbaar Ministerie (OM).

De rechtbank in Rotterdam vindt bewezen dat H. schuldig is aan voorbereidingshandelingen voor het plegen van terroristische misdrijven. De rechtbank acht niet bewezen dat ze lid was van de terreurgroep Daesh. Van dat verwijt is ze vrijgesproken. De rechtbank vindt dat er wel sprake was van burgerschap van Daesh.

Het OM vond dat H. vanwege haar bijdrage op de achtergrond wel had deelgenomen aan Daesh. Het OM had tegen haar bijna drie jaar cel geëist. Omdat daarvan twee jaar voorwaardelijk was, zou ze overigens ook niet meer terug naar de gevangenis hoeven.

Kalifaat

H. vertrok medio 2015 vanuit Leidschendam naar Daesh-gebied met haar man Ibrahim en twee zeer jonge kinderen. Zij heeft steeds gezegd dat ze niet precies wist wat Daesh was en dat ze daar echt naartoe zouden gaan.

Net als het OM schuift de rechtbank deze beweringen terzijde. Uit verklaringen, zowel van haarzelf als van getuigen, blijkt volgens de rechtbank dat H. wel degelijk wist wat Daesh precies inhield en ook dat haar man Ibrahim daar strijder zou worden. "H. is willens en wetens naar het strijdgebied gegaan", aldus de rechtbank. De rechtbank vindt H. strafbaar voor het meehelpen met voorbereidingen om terroristische misdrijven te plegen.

Na een jaar ontvluchtte ze het kalifaat, samen met haar kinderen. Ibrahim bleef achter. Zijn lot is onbekend.

© ANP 2017
syriëganger
laura
veroordeling
rechtbank
daesh
kalifaat
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi