Analyse: 'Benatia, professional en Marokkaans-international in hart en nieren'

sport
1
13 nov '17
Scoren doet onze snoeiharde mandekker niet vaak, maar als hij ze erin schiet dan zijn het meteen belangrijke goals. Een uitgebreide analyse over de ziel van dit Marokkaanse elftal!
De interlandcarrière van de captain van de nationale ploeg is slechts een fractie van zijn bewogen bestaan als voetballer, vandaar dat we eerst uitgebreiden terugblikken naar de totstandkoming van deze centrumverdediger. Als zoon van een Marokkaanse vader en een Algerijnse moeder groeide Medhi Benatia op in Courcouronnes, een plaatsje niet ver verwijderd van Parijs. De momenteel 53-voudige Marokkaans-international kon dus voor zowel Marokko, Frankrijk als Algerije kiezen. Dat Benatia, met name in zijn tijd bij AS Roma, een neusje voor de goal heeft is niet zo gek. De 30-jarige Juventus-verdediger begon namelijk als aanvaller in de jeugd, de eerste club waar hij z'n talenten mocht laten zien was Clairefontaine. In de jeugdopleiding van z'n eerstvolgende ploeg EAG Guingamp zag één van zijn trainers dat hij bij balverlies er als de kippen bij was om de bal te onderscheppen. 

Sindsdien werd Benatia gevormd tot een potige mandekker, toen hij op 16-jarige leeftijd werd opgepikt door Olympique Marseille diende zich ook de gelegenheid aan om jeugdinterlands te spelen voor Frankrijk U17. Dit deed hij onder meer samen met Samir Nasri en Karim Benzema, toen ook buitenlandse clubs als Chelsea en Manchester United aan Benatia trokken gaf hij niet thuis, hij verkoos z'n jeugdopleiding bij Marseille boven een al vroeg buitenlands avontuur. Hij deed het daar zo goed dat hij op z'n 18e officieel deel uit mocht maken van de A-selectie van Marseille, echter koos zijn toenmalige oefenmeester ervoor om hem geen deel uit te laten maken van zijn plannen. 

Toen Bayern om de hoek kwam kijken
Sinds dat misschien wel meest cruciale moment in zijn carrière bouwde Benatia geleidelijk op om uiteindelijk bij één van de grootste ploegen ter wereld te gaan spelen. Na Marseille speelde hij voor achtereenvolgens FC Tours, FC Lorient, Clermont Foot, Udinese en AS Roma waarna coach Pep Guardiola (na de langdurige blessure van Javi Martinez) zijn oog liet vallen op de toenmalige sterkhouder van AS Roma. Benatia ging de boeken in als de duurst getransfereerde international ooit, naar verluidt maakten de Duitsers zo'n 26 miljoen euro over naar Rome. 

Zijn dienstverband bij 'Der Rekordmeister' heeft uiteindelijk niet de glans gekregen waar men zo vurig op hoopte. Voornamelijk blessureleed zat een basisplaats in het keurkorps van Guardiola in de weg. Nog geen 2 seizoenen later bood Juventus onderdak, de Italianen huurden de captain van de nationale ploeg en bedongen in het huurcontract een optie tot koop. Die werd in mei van dit jaar gelicht, het bedrag wat er mee gemoeid ging: 17 miljoen euro. Tot op het moment is het exact hetzelfde obstakel wat een absolute doorbraak bij de 'Oude Dame' verhindert, zo speelde Benatia na het WK-kwalificatieduel tegen Gabon niet tot nauwelijks voor Juventus. Gelukkig was hij net op tijd fit om met Marokko afgelopen zaterdag in Abidjan de show te stelen. 

Renard: ''Benatia is de trainer op het veld''
Een quote die veelzeggend is voor de rol van Benatia binnen het nationale elftal. Gedurende de wedstrijden houdt hij, zoals het een goede aanvoerder betaamt, iedereen scherp. Met name de verdedigingslinie is mede door zijn inzet en coaching niet gepasseerd geweest gedurende deze WK-kwalificatiereeks. Het Marokkaanse doel kreeg geen enkele treffer te verwerken, iets wat nog geen enkel ander land ter wereld is gelukt in de groepsfase van de kwalificatiereeks voor een WK voetbal. In aanloop naar de Afrika Cup van 2017 kreeg men in de 6 wedstrijden die de kwalificatie telt slechts één treffer in het eigen net. Natuurlijk gaan de credits ook naar doelman Munir, echter worden veel ballen ook op het veld veroverd. De intercepties, het afschermen en onschadelijk maken van aanvallen zijn de taken voor de directe verdedigers. 

Het rolmodel bij uitstek voor een Marokkaans-international
Binnen een elftal heb je een full-prof nodig, iemand die van ver is gekomen en aan de allerhoogste podia van het internationale voetbal heeft mogen ruiken en deelnemen. Met Benatia heb je zo'n international in huis. Het is een speler die, hoe nietszeggend een affiche van het Marokkaanse elftal ook kan zijn, nagenoeg altijd thuis geeft. Afgelopen zaterdag stond hij aan de basis van de 0-2 overwinning op Ivoorkust. Scoren doet Benatia niet vaak, sterker nog: de goal die hij in het Stade Felix Houphouet-Boigny maakte was pas zijn tweede als international. Het eerste doelpunt in de kleuren van het Marokkaans elftal maakte hij tegen een voor hem wel heel speciale tegenstander: het land waar zijn moeder geboren en getogen is, Algerije. 

Komende zomer kunnen alle geselecteerde spelers hun huidige carrière bekronen of een extra impuls geven met een WK-deelname. De ervaring leert dat wanneer een ploeg het enigszins goed doet, dit haar positieve weerslag heeft op de verdere ontwikkeling van het elftal. Aangezien we Marokko 20 jaar niet hebben kunnen aanschouwen op de mondiale eindronde is het dus nog even gissen naar welke gevolgen het kan gaan hebben voor deze lichting internationals. Wat we wel weten, en daar ben ik heilig van overtuigd, is dat Afrika niet het juiste continent is voor dit voetballand om te floreren. Wellicht dat we komende zomer het talent wat we in huis hebben beter kunnen gaan etaleren en de wereld gaan verrassen Incha'Allah! Voor nu is het wachten tot 1 december, dan weten we namelijk tegen wie we ons gedurende 3 groepswedstrijden lang moeten gaan uitmeten. Maar WK-deelname alleen al is een ervaring, voor zowel supporter als international, om nooit meer te vergeten. 

Klik hier voor de bevrijdende goal van Benatia tegen de Ivorianen

Photocredit: Yahoo Sports 
© Tarik Douz 2017
marokko
atlasleeuwen
medhi benatia
captain
interlandcarrière
goals
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
rohingya
syrië
moord
migranten
ayoub el kaabi
adel taarabt
spoorwegongeval
oost-ghouta
fifa
rs berkane
atlasleeuwen
casablanca
mohammed vi
tanger
wk 2018
hervé renard
marrakech
rabat
spanje
daesh
politie
frmf
agadir
amsterdam