El Othmani: het recht van vrouwen op de erfenis van collectieve grond wordt genegeerd (video)

marokko
0
15 nov '17
El Othmani erkende dit probleem en kondigt maatregelen aan.

Saad Eddine El Othmani erkende dat het recht van vrouwen op de erfenis van collectieve grond wordt genegeerd, eraan herinnerend deze rechten wel worden erkend door de grondwet, de Raad van Ulema en de nationale wetgeving.

Het probleem van collectieve grond, en dat van de rechtmatige eigenaars (vooral vrouwen, bekend als "Soulaliyates"), was de focus van een debat in het Huis van Raadsleden, als onderdeel van de maandelijkse mondelinge sessie met het hoofd van de regering.

Sinds 2007 claimen de soulaliyates het recht om deze landen te erven op dezelfde manier als mannen en om te profiteren van de overdrachtsvergoedingen. Geschat wordt dat 15 miljoen hectare van dit land toebehoort aan stammen in Marokko, waarvan zes miljoen aan het aantal vrouwen dat wordt uitgesloten tijdens landtransacties.

Volgens El Othmani moeten de dahirs (decreten) die deze landen regeren, die in de tijd van het protectoraat zijn ingesteld, worden hervormd.

"Dit recht, we erkennen het, is onbetwistbaar en we zullen ons best doen om dit probleem op te lossen", vertelde de premier aan Le360.

Hij zei in dit verband dat het nationale handvest op dit gebied "bijna klaar" is. "Een wet over dit onderwerp zal begin 2018 worden goedgekeurd," voegde hij eraan toe.

YouTube link

Videocredit: Le360

© Redactie 2017
marokko
vrouwen
erfenis
collectieve
grond
el othmani
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?