Reportage: Wat gebeurde er gisteren nou precies bij het gedrang in Sidi Boulaalam? (video)

marokko
2
20 nov '17
In Sidi Boulaalam, regio Essaouira, kwamen gisteren ten minste 15 personen om het leven in het gedrang bij een voedseldistributiepunt.

De lokale autoriteiten verwachtten dat er 800 mensen zouden komen, maar er kwamen er 5000. Deze mensen kwamen van verschillende plaatsen, waaronder vanuit Agadir en ze kwamen niet alleen voor de voedselmand, ter waarde van 150 dirham, maar ook voor de sheikh, leggen verschillende getuigen uit aan Le360 die met een camera ter plaatse was.

De sheikh in kwestie wordt Abdelkebir Al Hadidi genoemd en hij is voorzitter van de 'Quran-leervereniging van de provincie Essaouira'.

Gisterenochtend stierven 15 personen, voornamelijk vrouwen, in het gedrang bij een voedseldistributiepunt waar de voedselpakketten door de vereniging van deze sheikh werden uitgedeeld. Er liggen nog enkele gewonden in het ziekenhuis in Marrakech, hun toestand is stabiel.

De dochter van een van de slachtoffers geeft in de video aan dat er meer doden zouden zijn gevallen. "Er zijn minstens 20 slachtoffers", zegt ze. "Vrouwen, waaronder mijn moeder, vielen en zaten vast, mensen vertrapten hen op de grond. Ik smeekte mensen om te stoppen , maar niemand luisterde", vertelde ze (vrij vertaald).

"Dit is niet de eerste keer dat dergelijke dingen zijn gebeurd. Vorig jaar stierven vijf mensen in dezelfde omstandigheden en vanwege dezelfde sheikh. Dit jaar verloor ik mijn moeder en zij is alles wat ik had in de wereld. Mijn vrouw is ook zwaar gewond", vertelde de zoon van een ander slachtoffer.

Er waren volgens hem gewoon te veel mensen, op de verkeerde plaats, op het verkeerde moment. "Vrouwen kwamen uit verschillende plaatsen, Chichaoua, Sidi Mokhtar, G'zoula en vele andere regio's, het was moeilijk om te organiseren en vanaf de eerste drukte regeerde de chaos", zei hij.

Een commissie onder leiding van het ministerie van Binnenlandse Zaken begon op zondagavond met een reeks ontmoetingen met de lokale autoriteiten in de provincie Essaouira. Deze bijeenkomsten maken deel uit van het algemene administratieve onderzoek dat door het ministerie is geïnitieerd. Hun doel is om alle omstandigheden met betrekking tot dit incident te onderzoeken, alle maatregelen die in dit verband zijn genomen te herzien, te controleren en te evalueren, en eventuele overschrijdingen of defecten te detecteren en om de verantwoordelijken vast te stellen, meldt een verklaring van het ministerie middels het Marokkaanse persbureau MAP.

YouTube link

Videocredit: Lefr360

© Redactie 2017
marokko
sidi boulaalam
essaouira
gedrang
doden
voedseldistributiepunt
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi