Marokkaanse steden: Kenitra
In de reeks met Marokkaanse steden richten vandaag wij de spotlights op Kenitra.
reizen

Kenitra is een stad in het noordwesten van Marokko aan de rivier de Sebou, het is de hoofdstad van de gelijknamige provincie Kenitra. De stad, voorheen bekend als Port Lyautey, is een van de drie belangrijkste steden van de regio Rabat-Salé-Kenitra. De stad had in 2014 een bevolking van 431.282 inwoners.

Geschiedenis

De geschiedenis van de stad begint met de oprichting van een handelspost door de Feniciërs, destijds bekend als Thamusida. Voor Marokko een Frans protectoraat werd, was er alleen een kasba op de plaats van de stad. In 1912 werd de stad gesticht door de Franse resident-generaal Hubert Lyautey, en had de stad de naam Port Lyautey. Toen Marokko in 1956 onafhankelijk werd, kreeg de stad zijn huidige naam Kenitra, dit betekent kleine brug.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd de stad gebruikt als landingsplaats voor Amerikaanse troepen. Na de oorlog werd het vliegveld uitgebreid tot een volledige Amerikaanse marine luchtvaartbasis, ook het Franse leger was aanwezig op de basis. Vanaf 1960 werd de basis langzaam overgedragen aan de Marokkaanse luchtmacht.

Must sees

Mehdia strand
Mehdia strand is een leuk klein strand gelegen in het westen van Kenitra. Het strand is een ideale plaats voor mensen die willen zwemmen of voor strandliefhebbers die willen genieten van de zon. Ook surfers kunnen hier terecht voor een verkoelende surfervaring. Verder zijn er veel andere activiteiten te doen, zoals bodyboarden, quad rijden of een tocht op een kameel maken.

Bezoek aan de Khabazat wijk
Khabazat is een wijk in het oude Medina van de stad, je kunt de Marokkaanse traditionele levensstijl in deze buurt ontdekken en ervaren. Er zijn straatmarkten, eetstalletjes, specerijenwinkels en vele andere interessante dingen in dit gebied te vinden. Maak kennis met deze plaats op je eigen tempo en proef de Marokkaanse levensstijl.

Kenitra Mall
Kenitra Mall is een winkelcentrum dat gunstig gelegen middenin de stad ligt. Als je van winkelen houdt, kun je hier rustig shoppen. Er zijn een verscheidenheid aan winkels te vinden, variërend van cosmetica, kleding, schoenen, speelgoed, en elektronica winkels. In dit winkelcentrum zijn ook traditionele producten te verkrijgen.

Thamusida ruïnes
Op ongeveer 15 km van het stadscentrum van Kenitra ligt Thamusida, een archeologische plaats. Vroeger was dit een rivierhaven in de Romeinse tijd in Marokko. Als je van cultuur en geschiedenis houdt is het verkennen van de ruïnes uit de Romeinse periode in Marokko een interessante en leerzame activiteit.

Kasbah van Mehdia
De Kasbah van Mehdia is een fort gelegen op de linkeroever van de rivier de Sebou, met uitzicht op de haven in Mehdia. Hou je van geschiedenis, dan is een bezoek aan het oude fort zeker een bezoek waard. Het fort is eeuwenoud en je kunt genieten van het uitzicht op de rivier de Sebou, de Atlantische Oceaan en het meer Sidi Boughaba.

National Parc Lac Sidi Boughaba
Het nationale park Lac Sidi Boughaba is een natuurreservaat en staat bekend om de aanwezigheid van de vele en gevarieerde vogels. Je kunt hier genieten van de prachtige natuur en een heerlijke wandeling maken of picknicken. Er is verder een lang smal meer waar je tot rust kunt komen.

Moskee Mohamed VI
De Mohamed VI moskee is gelegen in de avenue Mohamed V in het centrum van Kenitra. De grote moskee met groene daken heeft een prachtig modern architectonisch ontwerp en een hoge minaret. Je kunt de moskee bezoeken en de hedendaagse islamitische architectuur bewonderen.

Beste tijd om te gaan

Het klimaat in Kenitra is warm en gematigd. Door de ligging vlakbij de zee zijn de zomers gematigd en de winters niet extreem koud. Er valt niet veel neerslag in de winter en het is over het algemeen ook niet heel koud, de ochtenden en avonden daarentegen wel. Ben je opzoek naar een actieve vakantie dan zijn de wintermaanden ideaal. De zomers zijn niet extreem warm, ben je opzoek naar een niet al te warme zo vakantie dan zijn de zomermaanden juli, en augustus de beste tijd om te gaan.

Vervoer

Kenitra beschikt niet over een vliegveld, het dichtstbijzijnde vliegveld ligt in Salé. Wel heeft het een treinstation, busnetwerk en rijden er taxi's. Er zijn ook voldoende mogelijkheden om een auto te huren.

Marokko heeft zoveel moois en beschikt over prachtige plaatsen, meer hierover volgende week in de volgende stad!


Photocredit: Skyscrapercity.com

marokko
kenitra
reizen
stedentrip
citytrip
Heb jij een nieuwstip? Geef het door aan de redactie
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?
tag \\ mode
tag \\ marrakech
tag \\ trouwen
tag \\ mohammed vi