Analyse: 'Ziyech, de missing link van het armoedige Oranje'

marokko
0
21 nov '17
Het feit alleen al dat verschillende (gerespecteerde) voetbalanalytici zijn afwezigheid in Oranje continu betreuren zegt genoeg over de klasse waar deze middenvelder over beschikt.

Een déjà vu was het bijna, althans zo voelde het voor mij toen Sofyan Amrabat's mogelijke interlandkeus zo breed werd uitgemeten in de Nederlandse media. Het is niet de eerste keer dat er sprake is van een in gang gezet mediacircus als het een Marokkaanse prof betreft die mogelijk in aanmerking komt voor het Nederlandse elftal. Met name na het WK van 2014 lijdt Oranje aan een ongekend kwaliteitsverlies, voor de wereldtoppers waar de Nederlanders jarenlang op teerden is nu plaats gemaakt voor kwalitatief veel mindere internationals. Dit heeft dan ook zijn weerslag gehad op het huidige Nederlandse elftal; het in eerste instantie missen van het EK van 2016 en nu ook de mondiale eindronde van 2018 in Rusland. Ergens diep van binnen kijk ik deze ontwikkeling met lede ogen aan, immers als je hier geboren en getogen bent creëer je automatisch ook een band met het land. Eindtoernooien zijn zo veel mooier als Oranje ook van de partij is, met de warme herinneringen aan het WK van 2014 zal ik het voorlopig dan ook moeten doen. Het toernooi waar iedereen in eerste instantie vrij weinig verwachtte van de ploeg van bondscoach Louis van Gaal, groeide later uit tot een mooi voetbalverhaal. Echter was het ook het begin van het verval van Oranje tot de ploeg die we nu op het veld zien. 

Grootste gemis bij Oranje
Om meteen maar de brug te maken naar de man waar deze analyse over gaat: Hakim Ziyech. Er was veel te doen om zijn uiteindelijke keus om voor Marokko uit te komen en dat had op het bewuste moment heel veel te maken met de nalatigheid van ex-bondscoach Danny Blind en zijn technische staf. Onder voormalig coach Guus Hiddink zat Ziyech heel dicht bij een definitieve interlandcarrière voor Oranje, de Ajax-middenvelder meldde zich in Hoenderloo en kwam daar ook binnen met de intentie om zich vast te spelen. Desalniettemin kon Hakim geen minuten maken tegen de VS of Letland in het grote Oranje, een blessure verhinderde dit. Wel werd uit een interview duidelijk dat de ogenschijnlijke keus voor Oranje er één was vanuit sportieve overwegingen, FOX Sports journalist Pascal Kamperman bevroeg hem hierover en hij antwoordde: ''Ik heb wel getwijfeld tussen Oranje en Marokko, uiteindelijk heb ik er goed over nagedacht met de mensen om mij heen. Doorslaggevend was dat je met Nederland meer kan bereiken in je carrière.''

Voor mij en vele anderen is het dan ook gissen naar de daadwerkelijke beweegreden om uiteindelijk wel naar Marokko uit te wijken. Duidelijk is wel dat Ziyech een speler met karakter is en zeker over een bepaalde mate van wat je kan noemen, positieve arrogantie, beschikt. Toen opvolger Blind hem buiten de selectie liet was de keuze dan ook snel gemaakt, aan Badou Zaki was het de eer om van deze kwaliteitsimpuls een Marokkaans-international te maken. Tot nu toe heeft de speler in kwestie duidelijk zijn stempel gedrukt op dit Marokko, zo erg dat bondscoach Hervé Renard op een gegeven moment bijna bezweek aan de gevolgen van de Marokkaanse publieke opinie. De Fransman, vergezeld door bondsvoorzitter Faouzi Lekjaa, vloog speciaal hiervoor naar Amsterdam om de onderlinge 'ruzie' bij te leggen. 

Met Ziyech heb je een speler met heel veel technisch inzicht in huis, de steekpasses waar hij maar mee blijft strooien tonen zijn voetbaldeskundigheid aan. Zijn drang naar voren is zo groot dat hij het in verdedigend opzicht af en toe laat zitten. Echter heeft voormalig coach Peter Bosz ervoor gezorgd dat de vedette van Ajax meer kilometers aflegt en dus ook verdedigend z'n steentje bijdraagt. Wekelijks zien we Ziyech zijn club in stelling brengen, afgelopen weekend tijdens de monsterzege op NAC Breda (red. 0-8) was hij tweemaal assistgever. 

'Liever eerlijk en gehaat, dan achterbaks en geliefd'
Een quote die het karakter van Hakim tekent, hij is een speler die mensen niet naar de mond praat. Zowel tijdens interviews na afloop van wedstrijden als gedurende diepte-interviews met verschillende vooraanstaande kranten en voetbalbladen neemt hij prominente voetballers en trainers op de hak. En terecht ook als je het mij vraagt, het geven van 'politiek-correcte' antwoorden heeft een houdbaarheidsdatum. Op een gegeven moment zal je in de ogen van het publiek als saai en voorspelbaar worden beschouwd en wanneer dit gepaard gaat met mindere prestaties is het einde zoek: voetbal kan heel mooi zijn maar ook keihard. Tot nu toe geniet ik iedere week nog van deze topper, één van de weinige lichtpuntjes in de Eredivisie. Bij Ajax heeft hij nog niet zo goed kunnen renderen als bij FC Twente maar dat moment gaat nog komen Incha'Allah. En bovendien, met het WK wat voor de deur staat is de weg geopend naar misschien nog wel hogere podia in het internationale topvoetbal. Immers, eenieder weet dat goede prestaties op het hoofdtoernooi van de FIFA in de meeste gevallen worden opgevolgd door een prachtige transfer. Voetbal is een amusementssport maar is nu, meer dan ooit, keiharde business geworden. De tribunes in de verschillende Russische speelsteden zullen dan ook gevuld zijn met scouts, clubvoorzitters en andere beleidsbepalers. Wellicht dat Ziyech's CV, en ook dat van andere Marokkaans-internationals, bekroond gaat worden met een toptransfer waar de hele wereld over zal, praten, schrijven en discussiëren. 

Laten we hopen dat de missing link van het huidige Oranje glans gaat geven aan Marokko in Rusland, we'll see!

Photocredit: NOS Voetbal

© Tarik Douz 2017
marokko
hakim ziyech
ajax
eredivisie
analyse
atlasleeuwen
marokkaans voetbalelftal
inzicht
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?