Rekenkamer: 'Salarissen Marokkaans ambtenarenapparaat stijgen te snel'

marokko
0
22 nov '17
Een opmerkelijke uitspraak van de Marokkaanse Rekenkamer, er zou zelfs tijdelijk een plafond moeten komen voor die salarisontwikkeling.

Afgelopen maandag bracht de Marokkaanse Rekenkamer een rapport uit waar onder meer de nadruk werd gelegd op de loonontwikkeling van Marokkaanse ambtenaren. Deze zou niet evenredig zijn met hoe het BNP (bruto nationaal product) zich ontwikkelt. Immers, tussen 2008 en 2016 stegen die lonen jaarlijks met 5,3% terwijl het BNP achterbleef met slechts 3,92% stijging. Een zorgwekkend verschijnsel, aldus de Rekenkamer in haar rapport. De totale som aan ambtenarensalarissen bedraagt momenteel om en nabij de 120 miljard dirham, hiervan worden maar liefst 860.253 ambtenaren betaald. 

Departementen met de meeste ambtenaren
1. Onderwijs: 49,4%
2. Binnenlandse Zaken: 20,5%
3. Gezondheid: 8,4%
4. Hoger onderwijs: 4,2%

Op nationaal niveau zijn er grote verschillen in het aantal ambtenaren per 1000 inwoners. Gemiddeld genomen zijn er 17,2 ambtenaren op 1000 inwoners, per regio kan dit flink verschillen. Zo is in de omgeving van Rabat-Salé dit aantal gesteld op ongeveer 37,7 ambtenaren. Een simpel voorbeeld van een oplossing die gegeven wordt voor dit probleem is dat er enkel in 'uitzonderlijke gevallen en beroepscategorieën' een hoge salarisontwikkeling wordt toegekend. 

Photocredit: Morocco World News

© Redactie 2017
marokko
rekenkamer
overheid
ambtenaren
salarissen
limiet
stijging
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi