Marokkaanse steden: Dakhla

reizen
0
In de reeks met Marokkaanse steden richten wij de spotlights op Dakhla.
Dakhla is een stad in de Westelijke Sahara en is de hoofdstad van de regio Oued ed Dahab-Lagouira. De stad is gebouwd op een smal schiereiland van de Atlantische kust ongeveer 550 km ten zuiden van Laayoune.

De stad ligt onderaan in Marokko en grenst tegen Mauritanië, het is een prachtig Sahara gebied en heeft naast de Sahara ook nog een adembenemende zee waar veel watersporten uitgeoefend worden zoals kitesurfen en windsurfen. De belangrijkste bron van inkomsten van de stad is visserij en het toerisme. De kleine stad telde in 2014 een bevolking 70.482 inwoners.

Geschiedenis


Dakha werd vroeger bewoond door Berbers, daarna heeft de Arabische stam Oulad Dlim Himyari afkomstig uit Jemen, zich in de twaalfde eeuw in de Sahara gevestigd. Hierna kwamen in 1844 de Spanjaarden die haar Villa Cisneros noemden en die daar tot 1975 bleven.

Tijdens de koloniale periode maakten de Spaanse autoriteiten Dakhla tot hoofdstad van de provincie Río de Oro. Dakhla werd van eind 19e eeuw tot 1975 in beslag genomen door Spanje, daarna werd de macht aan het oorspronkelijke land afgestaan, Marokko.

Must sees & do's

Dakhla-Lagune
Ontdek de Dakhla-lagune, hou je van avontuur dan is er hier genoeg te beleven. Je kunt een 3-uur durende zeiltocht per catamaran afleggen en zo de Dakhla-lagune ontdekken. Bezoek de duinen in het woestijneiland of een afgelegen strand om flamingo's en misschien wel dolfijnen te zien. Verder kun je ook vliegeren, kiten en aan paragliding doen. Je kunt natuurlijk ook een verkoelende duik nemen in de zee of heerlijk ontspannen op het strand. Hou je camera gereed voor wanneer je daar aankomt waar de Sahara de zee ontmoet. En geniet van de woestijnlandschappen, heldere sterrenhemel en kilometerslang zandstrand met een bijzondere sfeer.

Rifhly Dakhla Watersport Center
Het center ligt op het Dragon Beach in de lagune van Dakhla. Het Rifhly Dakhla sportcentrum is het hele jaar open en biedt surf en kitesurf lessen aan. Het centrum verhuurt ook materiaal, heeft een surfwinkel en biedt excursies en andere activiteiten aan. Surfers in de lagoon hebben de ideale omstandigheden met altijd schuin aanlandige en constante wind, geen rotsen of obstakels aan de kant of in het water en de beste ligging van de baai in de lagune, waar de main spot zich bevindt. 

Huur een quad
Huur een quad, het strand van Dakhla is lang en uitgerekt zonder veel obstakels, een ideaal strand om een snelle rit te maken. Hou je van snelheid en actie dan is zo'n rit een echte aanrader.

Een rit door de sahara
Verkeer je in een nomadische oase door een rit af te leggen in de Sahara. Zorg wel dat je bij de juiste instanties die dit organiseren terecht komt. Zij kunnen je verder informeren over de mogelijkheden, gidsen en routes.

Dakhla Peninsula Monument
Dit is een groot plein in Dakhla waar je kunt ontspannen en bij kunt komen van de drukke stad, de plaats is rustig en vredig. Je zult veel van de lokale bevolking zien die hier komen om te studeren voor hun examens. Het plein lijkt bijna op een betegelde schaduw.

Camper
Vind je het leuk om rond te reizen in een camper dan is Dakhla hier geschikt voor, vooral als je speciaal voor het surfen komt is de camper een prima vervoermiddel.

Ensemble Artisanal
In het Ensemble Artisanal kun je verschillende workshops volgen, juweliers bezoeken en allerlei lokale kraampjes zien waar ze met de hand gemaakte producten verkopen, leuk om een souvenir te scoren.

Oude moskee
De moskee is een eenvoudige witgeverfde moskee die is gebouwd door de Spanjaarden. Hij valt op door zijn simpele architectuur en zo ook door zijn eenvoud. Deze moskee ligt in het hart van Dakhla, dus is hij makkelijk te vinden. Er zijn ook veel cafés en restaurants in de buurt van de moskee, waar je een hapje kunt eten of wat kunt drinken.

Een strandwandeling op een paard

Hou je van paardrijden en van wandelen, neem dan een rit op het strand per paard of kameel. Je kunt een paard met een gids huren die een lange of korte wandeling op het strand met je maakt.

Oude deel Dakhla
Maak je reis avontuurlijk door het oudste gedeelte in Dakhla te bezoeken. Het is zeer lastig om deze plaats te vinden, maar het is zeker de moeite waard om uit te zoeken en tegelijkertijd Dakhla zo beter leert kennen. De plaats heeft een totaal andere sfeer dan de rest van de stad. De huizen in de omgeving zijn ook ouder, waardoor je even terug lijkt te gaan in de tijd.

Beste tijd om te gaan

Dakhla heeft een warm woestijnklimaat wat getemperd wordt door de invloed van de Atlantische Oceaan. Door deze invloed komen zeer extreem hoge temperaturen zoals in het binnenland maar weinig voor. Er valt gemiddeld ook weinig neerslag. Kom je speciaal om te surfen of voor een ander watersport dan zijn vooral de lente en zomer maanden hier geschikt voor, in de wintermaanden is de wind zekerheid wat minder. Wil je een zon, zee en strand vakantie? Dan zijn de zomermaanden hier geschikt voor.

Vervoer

Dakhla beschikt over een vliegveld, Dakhla Airport. Het heeft geen treinstation, wel is er de mogelijkheid om gebruik te maken van taxi's, bussen en autoverhuur.

Marokko heeft zoveel moois en beschikt over prachtige plaatsen, meer hierover volgende week in de volgende stad!

Photocredit: Wikimedia Commons
© Redactie 2017
marokko
dakhla
reizen
stedentrip
citytrip
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
kameroen
afrika cup 2019
macron
teammarokko
marokkanen
vermist
parijs
stade mohammed v
marokkaanse
miljoen
atlasleeuwen
wk 2018
casablanca
frmf
tanger
hervé renard
mohammed vi
ajax
eredivisie
marrakech
spanje
rabat
hakim ziyech
fifa