WK 2018: uitleg loting groepsfase van morgen voor Leeuwen v/d Atlas (video)

marokko
2
30 nov '17
Op dit soort momenten voelt de vaderlandse voetballiefhebber meer spanning dan voor een wedstrijd van de nationale ploeg.

Morgen, omstreeks 16:00 Nederlandse tijd, begint de lotingsceremonie voor het WK van 2018 in Rusland. In het Kremlin te Moskou zal dan geloot gaan worden voor de groepsfase van dit grootste voetbalevenement, een toernooi wat de deelname van 32 landen kent. Waar de meesten wel weten hoe zo'n loting in elkaar steekt, hebben we er toch voor gekozen om nog één keer de spelregels en procedures toe te lichten. 

De 32 WK-gangers zijn verdeeld over 4 potten
Op basis van de FIFA Ranking van oktober (de mondiale ranglijst, gebaseerd op de historische prestaties van ieder afzonderlijk land) zijn alle deelnemers verdeeld over 4 potten waaruit geloot zal gaan worden. De beste landen zijn terug te vinden in pot 1, de landen die het laagste scoren op deze Ranking logischerwijs in pot 4. Een uitzondering is er voor gastland Rusland, zij zijn vanwege het feit dat ze het toernooi hosten ook terug te vinden in pot 1. 

Uit deze 4 potten zullen morgenmiddag 8 groepen worden samengesteld met elk 4 landen daarin, dit gebeurt middels de inmiddels het trekken van de bekende balletjes. De belangrijkste spelregel bij het loten is dat landen die aangesloten zijn bij de UEFA (overwegend landen gelegen in Europa) als enigen maximaal 2 keer in een groep mogen voorkomen. Voor landen uit de andere continenten geldt deze uitzondering niet; Marokko kan bijvoorbeeld niet in een groep met Egypte terecht komen, net zoals dat Colombia en Peru niet tegen elkaar mogen in de groepsfase. 

De 4 potten waaruit geloot zal worden
Pot 1:
Rusland, Duitsland, Brazilië, Portugal, Argentinië, België, Polen en Frankrijk

Pot 2:
Spanje, Peru, Zwitserland, Engeland, Colombia, Mexico, Uruguay en Kroatie

Pot 3:
Denemarken, IJsland, Costa Rica, Zweden, Tunesië, Egypte, Senegal en Iran

Pot 4:
Servië, Nigeria, Australië, Japan, Marokko, Panama, Zuid-Korea, Saudi-Arabië 

Ter illustratie, een mogelijke loting voor de Leeuwen v/d Atlas zou kunnen zijn: Duitsland, Colombia, Iran en dus Marokko

Uitzendgegevens loting 
tijd: omstreeks 16:00 Nederlandse tijd
zender: NPO2 (Nederland)

Mocht je het bovenstaande niet hebben begrepen, bekijk dan de uitlegvideo van de FIFA hieronder:

YouTube link

Photocredit: HZM10HD (YouTube)

© Redactie 2017
marokko
atlasleeuwen
marokkaans voetbalelftal
wk 2018
loting
fifa
moskou
herve renard
kwalificatie
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?