Ahmed Toufiq: Marokko heeft 14.000 Koranscholen

marokko
3
4 dec '17
En op die 14.000 Koranscholen zijn maar liefst 450.000 studenten.

Ahmed Toufiq, de minister van Islamitische Zaken, onthulde dat Marokko de thuisbasis is van meer dan 14.000 Koranscholen, die de Heilige Koran onderwijzen aan 450.000 studenten, van wie 40 procent vrouw is.

Tijdens zijn presentatie van het jaarverslag over de balans van activiteiten van de Hoge Raad en de Lokale Raden van Oulema's voor Koning Mohammed VI, benadrukte Toufiq de belangrijke rol van Koranscholen in Marokko.

Hij voegde eraan toe dat autorisaties werden verleend voor de opening van 300 nieuwe Koranscholen, die nog steeds profiteren van de financiële en educatieve ondersteuning op alle niveaus.

Veel Koranscholen zijn in Marokko gerehabiliteerd of nieuw gebouwd om de strategie ter bestrijding van extremisme te versterken, omdat de Marokkaanse overheid ze beschouwt als een bolwerk tegen de verspreiding van religieus radicalisme.

Korte geschiedenis van M'sid in Marokko

Gedurende de geschiedenis van de Islam hebben moskeeën een dubbele rol gespeeld als een plaats van aanbidding en leren.

In Marokko werd er telkens wanneer een moskee werd gebouwd een grote hal, genaamd M'sid, gebouwd om de Heilige Koran te onderwijzen aan kinderen vanaf de leeftijd van vijf jaar, evenals de Arabische taal, kalligrafie en andere disciplines.

Koranscholen bieden jonge kinderen, ongeacht hun sociale achtergrond, een opleiding gebaseerd op het memoriseren van de Koranverzen.

Op de leeftijd van 12 of 13 jaar kunnen de meest getalenteerde en verdienstelijke leerlingen de tweede leerfase ingaan in een moskee of zawiya, waar ze de basisprincipes van grammatica en de Islamitische wet leren.

Lessen in de Koranschool worden altijd gegeven door een meester genaamd taleb, fqih of sheikh, die de studenten leidt in een mechanische en collectieve recitatie van het alfabet en Koranverzen.

© Redactie 2017
marokko
koranscholen
m'sid
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?