Marokkaanse steden: Merzouga

reizen
3
In de reeks met Marokkaanse steden richten wij de spotlights op Merzouga
Merzouga is een plaats in het zuidoosten van Marokko gelegen aan de rand van de Marokkaanse Sahara. De inwoners leven van landbouw maar hebben geen rivieren om hun akkers te irrigeren.

Merzouga heeft de grootste natuurlijke ondergrondse watermassa in Marokko. De kleine stad kun je alleen via een onverharde weg bereiken en is een van de laatste plaatsen voor de Sahara het landschap overneemt. Merzouga staat bekend om de geel-oranje zandduinen en wordt vaak als start gebruikt om de Sahara verder in te reizen.

Geschiedenis

In Merzouga aan de rand van de Marokkaanse Sahara, bestaan ​​veel Berber-gemeenschappen die ooit verdeeld waren over verschillende dorpen. De vroegere bewoners hadden een Nomadische levensstijl, zei fokten en voedden hun kuddes schapen, geiten en kamelen in de woestijn, waar wilde planten groeiden in het midden van de Sahara. Vanwege de moeilijke omstandigheden zoals de droogte, die in die tijd de landbouw zwaar trof, probeerden de vroegere gemeenschappen hun manier van leven te verbeteren zodat er geen tekort zou bestaan van voedsel voor hun kuddes. Dankzij hun leven van nomadische ervaringen, waarop ze vertrouwden, gingen ze naar een ​​strategische plaats op zoek om zich te vestigen. Zo kwamen ze bij Merzouga en rondom de enorme zandduinen van Erg Chebbi, waar ze het kweekproces begonnen vanuit vruchtbare grond en zaden. Dit leidde tot de groei van palmen en oogst van gewassen.

Deze regio is later bekend geworden voor het toerisme door nieuwsgierige reizigers die dit gebied van Merzouga wereldwijd bekend hebben gemaakt

Must sees/must do's

Maak een wandeltocht door de woestijn
Ga een stuk wandelen in de woestijn, maar let op doe dit niet alleen, denk hierbij aan de bekende filmscènes waarbij een verdwaalde man uitgeput onder de hete zon de laatste druppel water uit zijn fles probeert te krijgen. Er zijn gidsen die de route goed kennen en je zullen begeleiden door de oase van kleine zandkorreltjes.

Maak een kameel trektocht door de woestijn

Maak een ontspannen rit op een kameel terwijl je ondertussen geniet van de Marokkaanse Sahara. Huur hiervoor een ervaren gids die een kameeltocht met je maakt en je meer over de Sahara kan vertellen. Het is bijzonder om deze tocht tijdens zonsondergang af te leggen, een bijzondere rode gloed legt zich over de woestijn neer. In de wijde omgeving is vaak geen mens te bekennen, hou er wel rekening mee dat tegen de avond de temperatuur snel daalt.

Het Dayet Srji meer
Na de woestijn is het de moeite waard om naar het Dayet Srji meer te rijden. Bij dit zoutwatermeer ten westen van Merzouga kun je het hele jaar door bijzondere dieren tegenkomen. Vooral vogelliefhebbers kijken hier hun ogen uit, er zijn vooral in de lente flamingo's, valken en buizerds in dit gebied te zien. Er zijn ook veel andere dieren zoals slangen, hagedissen en woestijnvossen.

Sandboarden
Een stukje verder van Merzouga liggen de Erg Chebbi-duinen, een van de belangrijkste attracties in Merzouga. Je hebt hier de mogelijkheid om te sandboarden, het is een spannende activiteit waarbij je langs de kant van de duinen op je board naar beneden sjeest. Het is leuk voor zowel beginners als degenen die vertrouwd zijn met snowboarden en skiën. Een beetje conditie is wel een vereiste, je moet namelijk de steile duintoppen oplopen om er vervolgens met je board vanaf te glijden.

Mountainbiken
Hou je van actie ga dan ga mountainbiken of rots klimmen in de uitlopers van het Atlasgebergte, dat niet ver van Merzouga overgaat in de zandvlakte van de Sahara.

Rij in jeep voor een woestijn-offroad-ervaring
Je kunt een jeep huren en met de 4x4 door de woestijn scheuren, het is populair geworden door de Parijs-Dakar rally. Professionele Dakarracers kunnen een snelheid van wel 200 kilometer per uur halen. Maar voor ongetrainde chauffeurs lijkt honderd al een hele prestatie, het is een bijzondere ervaring en het opstuivende zand geeft een enorme kick.

Historische locaties Rissani
Je kunt met een 4x4 (jeep) een bezoek brengen aan Rissani, Je kunt hier historische locaties in Rissani bezichtigen, zoals oude kasba's, ook kun je hier lunchen in een van de lokale restaurants die lokale gerechten serveren.

Overnacht in een woestijntent
Voor de fervente avonturier is een overnachting in de Sahara een spannende uitdaging. Je kunt een nacht doorbrengen in een tent bijvoorbeeld bij Ali & Sara's Desert Palace in de Erg Chebbi-duinen. De tenten hier zullen voelen alsof je in een hotelkamer bevindt met het bijzondere interieur. Geniet van de extreem heldere sterrenhemel en wordt wakker met de mooiste zonsopgang.

Galerie Laoun
Galerie Laoun is een kunstgalerij, hou je van kunst en cultuur dan kun je hier de tentoongestelde kunst die de Berberse cultuur en levenswijze schetst bewonderen.

Beste tijd om te gaan

Merzouga heeft een warm woestijnklimaat met zeer lange en zeer hete zomers en korte, gematigd warme winters.

In de zomer is de gemiddelde maximum temperatuur rond 45 °C met een minimale gemiddelde temperatuur rond de 28 °C. In de winter is de gemiddelde maximum temperatuur rond de 20 ° C. Er valt bijna geen neerslag in Merzouga, maar mocht het regenen, dan zijn het stortbuien.

Ben je opzoek naar een zonvakantie, wil je het gevoel meemaken zoals de nomaden in de Sahara leven en kun je tegen de warmte dan zijn de lente- en zomermaanden hier geschikt voor. Ben je opzoek naar een actieve vakantie dan zijn de wintermaanden hier het meest geschikt voor.

Vervoer

Merzouga heeft geen vliegveld of treinstation, omdat Merzouga in de woestijn ligt zijn de meest gebruikte vervoersmiddelen een jeep of kameel. Er zijn mogelijkheden om een jeep te huren.

Marokko heeft zoveel moois en beschikt over prachtige plaatsen, meer hierover volgende week in de volgende stad!

Photocredit: TripAdvisor
© Redactie 2017
marokko
merzouga
reizen
stedentrip
citytrip
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
kameroen
afrika cup 2019
macron
teammarokko
marokkanen
vermist
parijs
stade mohammed v
marokkaanse
miljoen
atlasleeuwen
wk 2018
casablanca
frmf
tanger
hervé renard
mohammed vi
ajax
eredivisie
marrakech
spanje
rabat
hakim ziyech
fifa