Al Quds: Spoedbijeenkomsten Arabische Liga en VN-Veiligheidsraad

buitenland
15
7 dec '17
Vrijdag en zaterdag komen zowel de Arabische Liga als de Veiligheidsraad bijeen.
De VN-Veiligheidsraad zal op vrijdag 8 december een spoedbijeenkomst houden over de eenzijdige erkenning door Donald Trump van Jeruzalem als de hoofdstad van Israël, meldt het Franse persbureau AFP.

Deze bijeenkomst werd aangevraagd door acht van de vijftien landen waaruit de Veiligheidsraad bestaat. Dit waren vier Europese landen (Zweden, Frankrijk, Italië en het Verenigd Koninkrijk), twee Zuid-Amerikaanse landen (Bolivia en Uruguay) en twee Afrikaanse landen (Egypte en Senegal).

De Arabische Liga (op het niveau van de ministers van Buitenlandse Zaken) zal zaterdag bij het hoofdkwartier in Caïro een spoedbijeenkomst houden. De vergadering, die op verzoek van Palestina en Jordanië met steun van Marokko wordt gehouden, zal de ontwikkelingen bespreken met betrekking tot de aankondiging door de Amerikaanse president van de erkenning door zijn land van de stad Al Quds als de hoofdstad van de Israëlische bezettingsstaat.

Volgens een document dat door de Palestijnse delegatie onder de leden van de Arabische Liga is verspreid, zal deze bijeenkomst bespreken welke acties moeten worden ondernomen in het licht van deze verandering in de positie van de VS die de wettelijke en historische status van Al Quds ondermijnt.

De aankondiging van de VS is een flagrante schending van het internationaal recht, resoluties van de Veiligheidsraad en de Vierde Geneefse Conventie, aldus het document.

De secretaris-generaal van de Arabische Liga, Ahmed Abdul-Geith, veroordeelde woensdag al de bereidheid van de VS om Al Quds te erkennen als de hoofdstad van Israël en de Amerikaanse ambassade in Israël te verplaatsen naar de heilige stad.
© Redactie 2017
al quds
arabische liga
veiligheidsraad
spoedbijeenkomsten
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
kameroen
afrika cup 2019
hogesnelheidslijn
younès belhanda
boot
vn
hogesnelheidstrein
team marokko
macron
khashoggi
atlasleeuwen
wk 2018
casablanca
frmf
tanger
hervé renard
mohammed vi
ajax
eredivisie
marrakech
spanje
rabat
hakim ziyech
fifa