Marokkaanse scholen scoren ver onder de maat met betrekking tot leesvaardigheid

marokko
28
8 dec '17
Schoolbibliotheken zijn schaars en boeken ontbreken.

Een internationaal rapport over leesvaardigheid wijst op de disfuncties van het onderwijs in Marokko. Volgens dit rapport heeft 63% van de Marokkaanse scholen geen bibliotheek en heeft 28% van de Marokkaanse scholen amper 500 boeken.

Het dagblad Al Massae, die deze informatie meldt in zijn editie van donderdag 7 december, geeft daarbij ook aan dat "het meest verontrustende is dat leerlingen vaak moe of hongerig naar de bibliotheken komen". Bovendien is 12% van de studenten regelmatig afwezig.

Wat het voorschools leren betreft, bleek 69% van de ondervraagde leerlingen niet door hun ouders te worden geïntroduceerd in lezen en leesvaardigheid. Slechts 22% zei dat hun ouders graag lezen. "Deze situatie heeft een negatieve invloed op de liefde voor lezen van leerlingen", schrijft Al Massae.

Erger nog, slechts 1% van de Marokkaanse leerlingen zou volgens het rapport thuis leesmateriaal hebben. Uit het rapport kwam verder naar voren dat 37% tevreden was over hun leraren. Wat de ouders betreft, 65% zei tevreden te zijn met het niveau van hun kinderen, 28% zei matig en 6% zei niet tevreden.

© Redactie 2017
marokko
onderwijs
bibliotheken
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?