Koud weer in Marokko zorgt voor hoge stijging van brandhout prijzen

marokko
4
8 dec '17
Vooral de minderbedeelden worden de dupe van deze hoge prijsstijging.

Met het koude weer stijgen de prijzen voor brandhout. In de Midden-Atlas en de Rif halen de prijzen nu zelfs 1250 of zelfs 1500 dirham per ton. En de prijzen zullen naar verwachting nog verder stijgen.

Dit is een vreselijk dilemma waarmee bergpopulaties in elke periode van lage temperaturen worden geconfronteerd. Met de daling van de temperatuur is het niet verstandig, en zelfs gevaarlijk, om de haard niet aan te steken. Maar de haard verbruikt veel hout als het op volle snelheid moet draaien.

Volgens het dagblad Al Massae hebben de brandhout prijzen onlangs recordhoogtes bereikt in verschillende regio's van Marokko, vooral in gebieden die op meer dan 1000 meter boven zeeniveau liggen. Het resultaat is dat een ton brandhout tegen een gemiddelde prijs van 1250 dirham wordt verhandeld en zelfs 1500 dirham kan bereiken in afgelegen gebieden. Dit is het geval in sommige plaatsen in de Rif zoals Al Hoceima, aldus de krant.

Het andere aspect dat inwoners en autoriteiten zorgen baart is dat mensen die geen hout kunnen kopen, zelf bomen in nabijgelegen bossen beginnen te kappen. Dit is wat gebeurd in de regio van Kétama, legt Al Massae uit.

Tot overmaat van ramp zijn er ook mensen die het hout kopen met het doel deze later door te verkopen met een zo groot mogelijke winst, waardoor de prijzen van brandhout nog hoger worden.

Ter herinnering, op Koninklijke instructie is er reeds een compleet pakket aan voorzorgsmaatregelen aan lokale overheden gecommuniceerd en gefaciliteerd om de plaatsen waar inwoners het wat zwaarder hebben door de winter te helpen. 

© Redactie 2017
marokko
winter
brandhout
prijzen
stijging
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi