Saoedi-Arabië beëindigt het verbod op bioscopen

buitenland
45
11 dec '17
Het verbod bestond al meer dan 35 jaar.

Saoedi-Arabië opent begin 2018 bioscopen en heft een verbod op dat al meer dan 35 jaar bestaat tegen deze gelegenheden, zo meldde het ministerie van Cultuur vandaag. De autoriteiten zullen vanaf nu exploitatievergunningen afgeven.

"Dit is een belangrijk moment in de ontwikkeling van de culturele economie in het land", zei de minister van Cultuur Awad al-Awad in de verklaring.

Als onderdeel van een ambitieus plan voor economische en sociale hervormingen, gesteund door kroonprins Mohammed bin Salman, probeert de overheid vormen van entertainment te promoten - zoals bioscopen en comedy shows - in het Koninkrijk, ondanks tegenstand vanuit ultraconservatieve kringen, meldt het persbureau AFP.

In januari 2017 hadden de Moefti van Saoedi-Arabië zich verzet tegen de mogelijke opening van bioscopen, omdat ze beweerden dat ze bronnen van 'verdorvenheid' zouden zijn omdat ze het mixen van mannen en vrouwen promoten.

Hoewel theaters verboden waren, begint de Saudische cinema internationaal erkend te worden. Mahmoud Sabbagh's romantische komedie "Barakah Meets Barakah" werd vertoond op de Berlinale, terwijl "Wadjda" van Haifaa Al-Mansour de eerste nationale film was in 2013 om deel te nemen aan de Oscars voor beste buitenlandse film.

Onder de andere maatschappelijke hervormingen kondigde Riyad in september het einde aan van het rijverbod voor vrouwen vanaf juni 2018.

© Redactie 2017
saoedi-arabië
verbod
bioscopen
opgeheven
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?