Koning Mohammed VI schorst een wali, zes gouverneurs en 86 overheidsambtenaren

marokko
16
11 dec '17
Een nieuwe veeg met de bezem door Koning Mohammed VI.

Koning Mohammed VI bevestigde de schorsing van een wali, zes gouverneurs en 86 overheidsambtenaren, meldt een zojuist uitgegeven verklaring van het Koninklijk Kabinet. Het besluit werd vanochtend genomen na een hoorzitting bij de Koning in het Koninklijk Paleis in Casablanca. Hierbij waren aanwezig: het hoofd van de regering Saad Eddine El Othmani, de minister van Binnenlandse Zaken Abdelouafi Laftit, de eerste president van de Rekenkamer Driss Jettou en de adviseur van de Koning, Fouad Ali El Himma.

Deze maatregel volgt na de evaluatie van de werking van de Regionale Investeringscentra (CRI) door de Rekenkamer, alsmede door onderzoeken uitgevoerd door het ministerie van Binnenlandse Zaken op nationaal niveau met betrekking tot de verschillende ambtenaren in deze afdeling.

Bij deze gelegenheid presenteerde Driss Jettou de conclusies van het onderzoek van de Rekenkamer betreffende de Regionale Investeringscentra voor de Koning. Jettou onthulde dat er veel disfuncties zijn waardoor deze centra hun taken niet goed vervullen. Te beginnen met het gebrek aan follow-up van de gecreëerde bedrijven en de hulp aan het midden- en kleinbedrijf. Daarbij komt nog het gebrek aan studies en nauwkeurige gegevens over de investeringen en het economisch potentieel van de verschillende regio's in Marokko, evenals de lage efficiëntie van de regionale investeringscommissies.

De onderzoeken wezen op het falen van de uitoefening van verantwoordelijkheden door een aantal functionarissen met verschillende rangen, te weten:
- 1 wali,
- 6 gouverneurs,
- 6 secretarissen-generaal,
- 28 pasja's en stadsdeelleiders,
- 122 caïds,
- 17 khlifas.

In toepassing van het constitutionele beginsel dat verantwoordelijkheid koppelt aan verantwoording, heeft de minister van Binnenlandse Zaken voorstellen bij de Koning ingediend voor disciplinaire maatregelen tegen de betrokkenen. Op dit moment zijn 93 betrokken (de wali, zes gouverneurs en 86 overheidsambtenaren) vast per direct geschorst in afwachting van de voorgeleiding bij de tuchtraad.

"De Koning heeft zijn instructies gegeven om de nodige wettelijke maatregelen te nemen op dit gebied", meldde de verklaring. Naast de schorsingen werden de 87 andere ambtenaren gewaarschuwd.

© Redactie 2017
marokko
mohammed vi
schorsing
wali
gouverneur
overheidsambtenaren
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi