Saadane: 'Marokko weigerde Afrika Cup 2015 te organiseren, uit angst voor Algerije'

marokko
14
11 dec '17
De technisch directeur van de Algerijnse voetbalbond FAF deelde onlangs een wel heel opmerkelijke sneer uit aan buurland Marokko.

Wat een groot voetbalfeest had moeten worden, eindigde uiteindelijk in een deceptie voor de Marokkaanse voetballiefhebber. De organisatie van de Afrika Cup van 2015, die aanvankelijk in handen was van de Marokkaanse bond en overheid, werd uit gezondheidsoverwegingen (red. ebola-uitbraak in West-Afrika) teruggegeven aan de Afrikaanse voetbalbond CAF. Door deze keuze hing Marokko maandenlang een snoeiharde schorsing boven het hoofd, de CAF schorste Marokko voor de Afrika Cups van 2017 en 2019 en gooide daar ook nog een fikse geldboete bovenop. Equatoriaal Guinée ging uiteindelijk aan de haal met de organisatie van het Afrikaanse eindtoernooi. 

Een straf die vanzelfsprekend in het verkeerde keelgat schoot van de Marokkaanse stakeholders, hetgeen leidde tot een beroep bij het hoogste sporttribunaal CAS. Deze stelde Marokko uiteindelijk in het gelijk, de straf bleef uiteindelijk beperkt tot het betalen van een aanzienlijk lagere schadevergoeding. 

Technisch directeur Algerije laat 3 jaar na dato van zich horen
Een kwestie die allang vergeten en vergeven is, inmiddels staat de CAF op alle mogelijke vlakken achter Marokko als voetballand. Echter kon de voormalige (bonds)coach van onder andere Raja Casablanca en Algerije het niet laten om deze week alsnog terug te grijpen op het veelbesproken incident. In een radio-uitzending van het Algerijnse Football Magazine had de huidig technisch directeur van de Algerijnse voetballand een andere lezing over Marokko's beweegredenen om het toernooi uit handen te geven. Hij zei namelijk: ''Degenen die toen die keuze maakten gebruikten de ebola-uitbraak enkel als excuus. Marokko weigerde het toernooi te organiseren uit angst voor het Algerijnse elftal. We hadden op dat moment zowel op continentaal als mondiaal niveau één van de betere elftallen.''

De Algerijnen strandden uiteindelijk in de kwartfinale tegen de Ivorianen, het land wat met bondscoach Hervé Renard aan de haal ging met de Afrikaanse titel. 

Photocredit: FIFA.com

© Redactie 2017
marokko
atlasleeuwen
marokkaans voetbalelftal
rabah saadane
algerije
afrika cup
caf
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?