Marokko gaat tweede observatiesatelliet de ruimte in schieten

marokko
6
11 dec '17
De eerste observatiesatelliet is pas een maand geleden gelanceerd.

Marokko kwam een maand geleden binnen in de min of meer gesloten club van landen met een of meer satellieten in de ruimte voor directe observatie van de aarde. Marokko's eerste observatiesatelliet, genaamd de "Mohammed VI A" -satelliet, werd op 8 november 2017 gelanceerd vanuit de Kourou-basis in Frans Guyana.

Deze observatiesatelliet markeerde het begin van de Marokkaanse soevereiniteit over militaire, meteorologische en cartografische gegevens, die men nu rechtstreeks met zijn eigen technische en menselijke hulpbronnen kan verzamelen en verwerken.

Het dagblad Al Ahdath Al Maghribia meldt vandaag dat een tweede Marokkaanse observatiesatelliet, genaamd "Mohammed VI B", bijna gereed is om zich in 2018 bij de eerste satelliet aan te sluiten. Het enige waar men volgens het dagblad nog op wacht is een lanceringsdatum.

De tweede observatiesatelliet is het resultaat van een samenwerking tussen Marokko en het Europese ruimteagentschap ESA, de satelliet is ontworpen in Italië. Dit prototype ruimtevaartuig zou tot de nieuwe generatie satellieten behoren, die kleine afmetingen en een zeer hoge technologische precisie combineren. Uitgerust met fotovoltaïsche spiegels, in de vorm van vleugels die de satelliet voortdurend voeden met zonne-energie, heeft de satelliet "Mohammed VI B" een spanwijdte van 1,25 m lang en 0,73 m breed.

Met een levensduur van 15 tot 30 jaar en uitgerust met onboard transmissie-apparaten, inclusief GPS-technologie van zeer hoge precisie, zal de nieuwe Marokkaanse satelliet tot 36.000 km van de aarde circuleren. Ondanks deze afstand van 36.000 km kan de satelliet "Mohammed VI B" zeer precieze beelden overbrengen, en in real time, alsof het slechts op 50 cm afstand is.

© Redactie 2017
marokko
observatiesatelliet
tweede
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?