Vermeende Daesh-strijder Amsterdam ontkent

algemeen
0
13 dec '17
Een 31-jarige Syriër die na een debat in Amsterdam door activistische landgenoten werd aangewezen als Daesh-strijder, ontkent alle betrokkenheid bij de terreurorganisatie.
In gesprekken met Nieuwsuur en de Volkskrant zegt de man om wie het volgens deze media gaat, dat hij nooit heeft gevochten in de Syrische burgeroorlog. Laat staan dat hij lid was van Daesh, zoals burgerjournalisten van de groep 'Raqqa is being slaughtered silently' verklaarden nadat ze hem hadden gezien op de bijeenkomst in debatcentrum De Balie.

De man, die zichzelf Aziz noemt, nam contact op met de media omdat hij schrok van de reacties op het verhaal dat een Daesh-strijder vrij in Nederland zou rondlopen. "Ik wil mezelf verdedigen, mijn naam zuiveren", aldus de Syriër in Nieuwsuur. Hij wil anoniem blijven uit vrees voor het Syrische regime. De Syrische autoriteiten zetten hem naar eigen zeggen al eens zes jaar vast omdat hij met een leesclub verboden boeken las.

De man zegt dat hij in 2011 ondergedoken zat bij Ahrar al-Sham, een andere radicale rebellengroepering in Syrië. In 2014 zou hij in Nederland zijn aangekomen, met valse papieren.

Niet bevestigd

"Ik heb mijn leven hier, mijn werk. Dit kan alles kapot maken." Hij zegt dat hij in een Amsterdams café werkt.

Nieuwsuur en de Volkskrant konden het verhaal van de man niet door onafhankelijke bronnen bevestigd krijgen. De Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) wil sinds de kwestie begon te spelen al niets kwijt. Ook ministers spraken alleen in algemeenheden en wilden tot nog toe niet ingaan op details.
© ANP 2017
amsterdam
daesh
strijder
de balie
ontkent
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
eu
malaga
süper lig
fifa
galatasaray
turkije
al ittihad
gianni infantino
younès belhanda
dgsn
atlasleeuwen
wk 2018
casablanca
frmf
tanger
hervé renard
ajax
mohammed vi
marrakech
eredivisie
spanje
hakim ziyech
rabat
migranten