Marokko start onderhandelingen met Airbnb

marokko
0
19 dec '17
Inkomsten gegenereerd door de verhuur van onroerend goed via het Airbnb-platform zullen belast worden in Marokko.

Inkomsten gegenereerd door de verhuur van onroerend goed via het Airbnb-platform zullen belast worden in Marokko. De staat wil billijkheid garanderen tussen alle spelers in de toeristische sector en kan zich laten inspireren door wat er in Europa wordt gedaan op fiscaal gebied.

De Marokkaanse autoriteiten zijn onderhandelingen begonnen met het gigantische Airbnb om een ​​oplossing te vinden voor de belastingheffing op nachten die via site in Marokko worden geboekt. Het andere probleem dat een probleem vormt voor Marokko en waar men een oplossing voor moeten vinden, is de kwaliteit van de geboden huisvesting.

Het belangrijkste doel is gelijkheid tussen alle spelers in de toeristische sector te waarborgen en de kwaliteit van het aanbod in Marokko te controleren. Onder de vele aanbieders van accommodaties op Airbnb, zijn er veel riads, meldt medias24.

Het in Californië gevestigde platform, dat werd opgericht in 2008, biedt individuen de mogelijkheid om (een deel van) hun eigen huis te verhuren, maar de overheid werd tot nu toe buiten de handel gehouden. Deze kwestie is overal ter wereld aan de orde gesteld en sommige Europese landen hebben overeenkomsten gesloten met het Amerikaanse bedrijf, met name over de belastingkwestie.

Naar Europees voorbeeld

Individuen die toeristen thuis ontvangen, worden niet als hotelprofessionals beschouwd en menen dat ze geen fiscale verplichtingen jegens de staat hebben. De inkomsten uit deze activiteit zijn echter belastbaar. De oplossing die in Marokko zal worden aangenomen, is nog steeds niet precies bekend, maar het zal waarschijnlijk de richting opgaan naar wat elders, en met name in Europa, wordt voorgesteld.

In Frankrijk heeft het ministerie van Financiën bijvoorbeeld een tutorial uitgegeven om belastingverplichtingen uit te leggen aan mensen die hun behuizing aanbieden op dit platform. De Franse staat heeft aldus de eigenaars in twee categorieën onderverdeeld op basis van het inkomstenniveau dat dankzij Airbnb is verkregen.

Er zijn mensen met een jaarinkomen van minder dan 32.900 euro, die belast worden tegen 50% van het inkomen en zonder BTW te hoeven betalen. Degene die hier boven zitten beschouwen de Franse belastingautoriteiten als professionals.

Het is niet uitgesloten dat Airbnb samenwerkt met de Marokkaanse belastingautoriteiten om de nodige informatie over elk account te verstrekken. Zodra de overeenkomst met de Marokkaanse staat is bereikt, zal het platform de gebruikersinstructies aan de gebruikers moeten uitleggen zoals het met andere landen heeft gedaan.

Inkomstenbron

Het aantal Marokkanen dat van dit platform leeft, neemt met de dag toe. In de loop van tijd is huren via Airbnb een bron van aanzienlijk inkomen geworden voor veel mensen. Naast mensen wiens doel het is om rond te komen tot het einde van de maand, zijn er ook toeristische vestigingen die profiteren van de bekendheid maar ook van de voordelen die de site biedt.

Het platform, die meer dan 16.500 hosts verzamelt in heel Marokko, genereert tot 10.000 dirham per maand en per host, volgens de cijfers van 2016. Een cijfer dat waarschijnlijk hoger zal zijn in 2017, volgens de exponentiële groeicurve van het platform.

In 2016, en dankzij de aanbiedingen gepubliceerd op Airbnb, bezochten meer dan 210.000 toeristen Marokko vanuit 140 landen. De toeristen hebben een gemiddeld verblijf van 3,6 nachten en de gemiddelde prijs die door Marokkaanse gastheren wordt toegepast is rond de $85, volgens statistieken van Airbnb.

© Redactie 2017
marokko
airbnb
onderhandelingen
belasting
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?