Marokkaanse steden: Oujda
In de reeks met Marokkaanse steden richten wij vandaag de spotlights op Oujda.
reizen

Oujda is een stad in het noordoosten van Marokko en ligt ongeveer zestig kilometer ten zuiden van de Middellandse Zeekust. Het is de hoofdplaats van de prefectuur Oujda-Angad, in de regio Oriental. De nabijheid van de haven van Nador en Algerije maakt het mogelijk een kruispunt te zijn tussen Marokko en Algerije. Door de ligging en geschiedenis van de stad heeft de stad een mengeling van Europese en Arabische invloeden ondergaan. De stad telde een bevolking van 494.252 inwoners in 2014.

Geschiedenis

Oujda is in 994 gesticht door Ziri ibn Atiyya, de Maghrawaden koning van de Zenata stammen. Ibn Atiyya vond het westelijk gelegen Fez niet geschikt als hoofdstad en besloot daarom een nieuwe te bouwen in het door zijn Zenata-stammen bevolkte oostelijk Marokko. Van 994 tot 997 was Oujda de hoofdstad van zijn Marokkaanse rijk. Tussen de 13e en 15e eeuw werd de stad bevochten door twee dynastieën, de Meriniden van Fez en de Zianiden van Tlemcen. In 1297 werd de stad door de Meriniden herbouwd, de sultan Abu Yaqub bouwde er een paleis, en een nieuwe moskee, de Jamaa Lakbir, dat nog steeds bestaat en de oudste moskee van Oujda is.

De langdurige strijd tussen de koningen van Fez en Tlemcen, zorgde ervoor dat de stad in de 16e eeuw in verval raakte. Halverwege de 16e eeuw werd Oujda veroverd door de Saadis. De stad werd vanaf de 16e eeuw opgeëist door de Ottomaanse Turken en werd verschillende malen voor korte duur door hun bezet, in 1859 werd de stad veroverd door de Fransen totdat Marokko onafhankelijk werd. Aan het begin van de 20e eeuw had de stad een populatie van ongeveer 30.000 mensen, van wie de helft Europees was.

Must sees

Het Sidi Maafa park
Het grote park heeft een oppervlakte van 1200 ha (12 km²) en een hoogte van 824m. Er zijn verschillende bomen en bossen waar je kunt genieten van de omgeving. Verder kunnen in dit gebied veel sportieve activiteiten uitgevoerd worden, waaronder mountainbiken, motorcross en langlaufen.

Er zijn ook bankjes en tafels waar je heerlijk kunt genieten van de natuur of een picknick kunt houden. Het is leuk om met familie of vrienden dit park te bezoeken.

Verken het stadscentrum van Oujda
Het stadscentrum is een ideale plaats als je van winkelen en wandelen houdt. Het is het moderne deel van Oujda met winkels en andere gebouwen. Loop er eens doorheen om zo op je gemak het centrum te verkennen.

Lalla Aicha Park
Niet ver van de medina bevindt zich het Lalla Aïcha Park op een oppervlakte van ongeveer 20 hectare. Het park is gemaakt in 1935 en is een plaats van ontspanning voor met name de lokale inwoners van Oujda. Het is een recreatiegebied met zwembaden, sportvelden, tennisbanen, paardrij clubs en speeltoestellen voor kinderen.

Het Drie Mars-plein
Om beter de cultuur en gewoontes te leren kennen is het drie Mars-plein zeker een bezoek waard. Het plein straalt veel frisheid en gezelligheid uit met de kleine bruggen over de vijvers en is een populaire plaats bij de lokale bevolking die komen ontspannen op het plein. Er zijn ook diverse eetgelegenheden waar je terecht kunt om een hapje te eten of wat te drinken.

Bibliotheek Sharif Al Idriss 
De Charif Al Idrissi bibliotheek maakt deel uit van het kleine netwerk van moderne openbare bibliotheken van de vorige eeuw. De locatie van de huidige bibliotheek bevindt zich in een prachtig Moors huis dat toebehoorde aan de Pasha van de stad Oujda. Het heeft meerdere leeszalen en is een meertalige gespecialiseerde bibliotheek.

De oude médina
De medina vertegenwoordigt de oude stad van Oujda met zijn Arabisch-islamitische stijl. Het wordt begrensd van de rest van de nieuwe stad door zijn gekanteelde muren. Daarnaast heeft de stad poorten met de opmerkelijke architectuur van Arabisch-Andalusische stijl die een uitwisseling mogelijk maakt tussen de oude stad en de moderne stad. Verder bevindt zich hier de oude markt waar je een wandeling door kunt maken.

Grote Moskee
De grote moskee of Jamaa Lakbir van Oujda laat een stukje geschiedenis zien, hou je van oude architectuur dan mag je deze moskee die gebouwd is in de dertiende eeuw door sultan Abu Yaqub niet missen. Buiten een gebedsplaats is het een bijzonder mooi gebouw.
Bab Sidi Abdel Wahab en Bab Al-Gharbi Dit zijn twee bekende historische poorten die vroeger gebouwd zijn. De grote poorten zijn van ver te zien en geven de stad een bijzonder aanzicht. Je passeert de poorten als je de oude binnenstad inkomt.
Paleizen In de Medina van Oujda zijn ook veel paleizen te zien, de meest opvallende zijn die van Dar Al Makhzen en Dar Al Bacha.
Beste tijd om te gaan

De stad Oujda heeft een mediterraan klimaat met milde winters zonder veel regenval en warm tot hete zomers. De gemiddelde jaarlijkse temperaturen variëren tussen de 15 °C en 20 °C. Dit kan in de zomermaanden de 40 ° C overschrijden.

Ben je opzoek naar een actieve vakantie dan zijn de lente en wintermaanden ideaal. Wil je een zonvakantie? Dan zijn de zomermaanden hier geschikt voor.
Vervoer

Oujda heeft een luchthaven de Oujda Angad Aeroport, ook beschikt het over een treinstation, busnetwerk en taxi's. Er zijn ook voldoende mogelijkheden om een auto te huren.

Marokko heeft zoveel moois en beschikt over prachtige plaatsen, meer hierover volgende week in de volgende stad!

marokko
oujda
reizen
stedentrip
citytrip
Heb jij een nieuwstip? Geef het door aan de redactie
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?
tag \\ mode
tag \\ marrakech
tag \\ trouwen
tag \\ mohammed vi