Interview: Nederlandse zet zich in Marokko in voor goede doelen

marokko
27
20 dec '17
De 32-jarige Marjolein doet enorm veel goed werk in Agadir voor straatkinderen, gehandicapten en zwerfdieren.

Hallo Marjolein, zou jij om te beginnen jezelf even willen voorstellen?

Ik ben Marjolein, 32 jaar en woon sinds 2012 in Agadir, Marokko. Doordat ik een chronische ziekte heb is het klimaat in Agadir beter voor mijn spieren. Ik heb hier minder pijn, minder vermoeidheid en het belangrijkste ik ben medicatie vrij.

Ik heb ‘Made in Maroc’ opgezet, een bedrijf die lokale ambachtslieden helpt met het verkopen van hun producten. Ik koop bij hun in voor fairtrade prijzen, zo hebben zij ruimte om hun familie te onderhouden. Ik verkoop de producten in Nederland en een deel van de winst gaat weer terug naar de projecten in Agadir.

Je zet je in voor straatkinderen, gehandicapten en zwerfdieren, wat doe je allemaal precies?

Ik begon met de gehandicapten/wees/ straatkinderen in bijvoorbeeld weeshuizen, ziekenhuizen en bedelende moeders met kinderen in Agadir. Ik weet dat er veel lichamelijke gehandicapten zijn en begon met tweedehands kinderkleding inzamelen in Nederland. Dat werden uiteindelijk 15 verhuisdozen vol. Gratis ingezameld, gratis transport en gratis weggeven. Ik krijg nog wekelijks kleding binnen die gedoneerd wordt voor de kinderen van Agadir.

Ik ben nu ook bezig met een veelvoudig lichamelijk gehandicapte jongen die een andere rolstoel nodig heeft. Zijn rolstoel is beperkt qua mogelijkheden zoals accu, afstand en snelheid. Ajoub heeft een progressieve ziekte, maar is 100% geestelijk goed! Hij is afgestudeerd en wil werken. Met zijn nieuwe rolstoel heeft hij meer vrijheid om te gaan en staan waar hij wil. Op dit moment is de band van zijn rolstoel lek, dus hij gaat op dit moment nergens heen.  

Dit doe ik overigens samen met Laila Akka, de rolstoel hebben we op marktplaats gevonden voor 800 euro, dat is inclusief nieuwe accu, en nu wachten we op antwoord voor gratis transport naar Agadir. Hoe mooi zou het zijn als ajoub 2018 kan beginnen in een andere rolstoel!

De straatkinderen is een verhaal apart. Omdat er geen afkickklinieken zijn in Marokko waar de lokale bevolking zo terecht kan, is deze doelgroep erg moeilijk. Ze zijn vaak verslaafd en verwaarloosd. Ze hebben geen kijk meer op realiteit door het lijm gebruik. Ik zet mij praktisch in met schone kleding en medische verzorging voor bijvoorbeeld wonden. Ze kennen me op straat, dan krijg ik een knuffel en kijk ik even hoe het met ze gaat. Ze kunnen goed aangeven wat ze nodig hebben.

De zwerfdieren is eigenlijk een uit de hand gelopen hobby. Het begon met de katten voor de deur, gewonde dieren verzorgen, naar de dierenarts en uiteindelijk heb ik samen met een vriendin een katje gratis laten adopteren in Nederland. Het katje Tajine woont nu in Amsterdam.

Dieren helpen is ook frustrerend omdat het nooit ophoudt. Je helpt de ene en dan draai je om en zie je nog 8 katten die hulp nodig hebben. Daarom zijn de dierenorganisaties zo belangrijk, zij zetten zich in voor het steriliseren, vaccineren (rabiës) en registeren. Doordat je steriliseert komen er minder straatdieren bij.

We zijn dit jaar begonnen in samenwerking met gemeenten om het project op te zetten. De verwachtingen zijn hoog, de gemeenten denken in 1 jaar te realiseren, wat wij in Europa al minstens 40 jaar effectief doen. Nu zijn we op het punt beland dat er meer donaties moeten komen. Ook Nederlandse toeristen weten mij te vinden. Zij spreken mij aan voor hulp om een dier klaar te maken om te adopteren naar Europa. Op dit moment wordt hond Boef klaar gemaakt voor adoptie. Ik werk samen met Hands in Paws - Agadir  en Morocco Animal Aid. Ben je geïnteresseerd in dierenorganisaties in jouw geboortestad? Kijk dan hier voor Marrakech of Tanger.

Wat is jouw drijfveer om je zo in te zetten voor al deze projecten?

Na een tijdje in Marokko merk je dat er een verandering komt. Je bent geen toerist meer, je woont nu hier, je leeft hier, en ik help met de kwaliteiten die ik bezit. Ik ben opgevoed met vrijwilligerswerk. Vandaar dat het van nature komt.

Hoe zouden anderen jou kunnen helpen bij deze projecten?

Wat belangrijk is met alle projecten waar ik mij voor inzet is publiciteit, aandacht en kenbaar maken aan het grote publiek. Zo kunnen andere mensen meehelpen met hun eigen kwaliteiten. Daarnaast is het financiële plaatje belangrijk. Zonder geld kom je nergens.  Inzamelingsacties zijn ook belangrijk. Er is genoeg nodig. 

Wil je nog een boodschap meegeven aan onze lezers op marokko.nl?

Ik ben ontzettend dankbaar dat ik hier mijn verhaal mag doen. Door dit podium komt er publiciteit, aandacht en wie weet te gekke ideeën om geld in te zamelen. Hopelijk zijn er bedrijven/ mensen die willen doneren, of misschien wil je wel een kat adopteren, alles is mogelijk.

Wij zeggen: Dank je wel Marjolein voor al je inzet! Keep up the good work!

© Redactie 2017
marokko
agadir
nederlandse
goede doelen
straatkinderen
gehandicapten
zwerfdieren
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?