Jerada: oproep voor algemene staking deze vrijdag

marokko
3
27 dec '17
Politieke en vakbondsorganisaties lanceerden gisteravond een oproep voor een algemene staking voor vrijdag in Jerada.

Politieke en vakbondsorganisaties lanceerden gisteravond een oproep voor een algemene staking voor vrijdag (29 december) in Jerada, na de dood van twee mijnwerkers bij de ineenstorting van een illegale mijn afgelopen vrijdag.

Ze eisen "een economisch alternatief" voor de regio Jerada en betwisten "de hoge kosten van water- en elektriciteitsrekeningen", aldus een gezamenlijke verklaring van de organisaties.

Achter de oproep voor een algemene staking zitten de Democratische Confederatie van Arbeid (CDT, links), de Marokkaanse Arbeidsunie (UMT, onafhankelijk), de Democratische Arbeidersfederatie (FDT), de vakbond van de Al Adl Wal Ihsane beweging, de Federatie van Democratisch Links (FGD), de Marokkaanse Vereniging voor Mensenrechten (AMDH) en de Nationale Federatie van Onderwijs (FNE).

De stad Jerada staat historisch bekend om zijn kolenwinning die sinds de jaren 1920 werd geëxploiteerd. De mijnen van Jerada vormden een bron van activiteit voor de inwoners van de stad vóór hun sluiting in juli 2000 als gevolg van de stijging van de kosten van winning, die meer en meer onhoudbaar werd in het licht van de internationale prijs.

De voorzitter van de Oriental regio, Abdenbi Bioui, erkent in een interview met Lefr360 dat de grote uitdaging voor de stad Jerada is om manieren te vinden om banen te creëren.

In de afgelopen jaren heeft de stad een verandering in de infrastructuur ervaren, maar vanwege het gebrek aan aantrekkelijkheid voor investeerders is de kwestie van de werkgelegenheid niet opgelost.

Er is echter een onmiskenbaar potentieel, met name in de landbouwsector, dat voor de korte termijn een snelle oplossing zou kunnen zijn, totdat andere, meer structurele trajecten worden gevonden.

"De enige oplossing voor de stad is een terugkeer naar de oorsprong, gebruikmakend van het agrarische potentieel", zei Abdenbi Bioui. Wat de mijnen betreft, "wachten we op de resultaten van de studies van het toezichthoudende ministerie om te weten of ze nog steeds kunnen worden uitgebuit en banen creëren voor de jongeren van de stad", concludeert hij.

YouTube link

Videocredit: Lefr360

© Redactie 2017
marokko
jerada
staking
vrijdag
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?