Nador: hoe een van de grootste Marokkaanse drugsbaronnen kon ontsnappen

marokko
1
28 dec '17
De opmerkelijke ontsnapping lijkt wel het verhaal uit een slechte film.

Drie gendarmes onder het regionale commando van de Koninklijke Gendarmerie van Meknes zullen in de eerst week van januari voor de rechtbank van Nador moeten verschijnen in opdracht van de procureur-generaal van de Koning van dezelfde stad. De laatste hield toezicht op een onderzoek waaruit bleek dat zij de ontsnapping van een van de grootste drugsbaronnen hadden vergemakkelijkt, bericht het dagblad Assabah vandaag.

De drugsbaron was veroordeeld tot tien jaar gevangenisstraf in een zaak waarbij 40 ton drugs in Bir-Jdid in beslag werd genomen. Hij is ook het onderwerp van arrestatiebevelen voor andere zaken met betrekking tot internationale drugshandel, zaken die hij opmerkelijk genoeg vanuit de gevangenis leidde.

Assabah schrijft dat de drugsbaron zijn vonnis uitzat in de Toulal-gevangenis in Meknes. Beschuldigd van 2 andere drugshandelszaken, waarbij nog eens 25 ton drugs in beslag werd genomen, moest hij worden overgebracht naar de gevangenis in Nador om voor de procureur-generaal te verschijnen. Twee gendarmes, inclusief een officier, waren belast met het begeleiden van hem in een privéauto. Echter, voordat hij in Nador aankwam, vertelde de drugsbaron dat hij zijn vrouw en kinderen wilde zien. De gendarmes reden hierop in de richting van de regio Amjaou Bni Said, in Driouche. Ze namen zelfs zijn handboeien af en gaven hem een telefoon om zijn vrouw te bellen.

De gendarmes vergezelden hem toen naar huis en wachtten buiten in de auto. Na anderhalf uur wachten, klopten ze op de deur om te vragen waar hij bleef. Het was de vrouw van de drugsbaron die de deur voor hen opende om hen spottend uit te leggen dat hun gevangene was gevlucht. Hun benarde situatie realiserend, sloegen de gendarmes alarm en riepen de hulp in van de politiebrigade in Dar Kebdani.

Ondanks de versterkingen werd de voortvluchtige niet gevonden. Misschien heeft hij zelfs het nationale grondgebied wel verlaten, zeggen de onderzoekers die de ernstige fouten melden die tijdens deze operatie zijn gemaakt. Allereerst gaf de commandant van de brigade in Meknes toestemming om een gevaarlijke geclassificeerde gevangene in een privévoertuig te vervoeren en slechts twee gendarmes aan die missie toe te wijzen. Bovendien vraagt men zich af of de opmerkelijke gunsten die de gevangene kreeg zonder enige vergoeding (smeergeld) werden uitgevoerd. Zowel de twee gendarmes als de commandant van de brigade zullen zich volgende week voor de rechtbank moeten verantwoorden.

© Redactie 2017
marokko
nador
ontsnapping
drugsbaron
opmerkelijk
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?