Column: 'De definitieve WK-selectie van Renard aan de FIFA'

marokko
6
1 jan '18
Er breken mooie tijden aan voor het Marokkaanse voetbal, maar ook hele beslissende voor de hoofdrolspelers in deze WK-kwalificatie.

Het jaar 2017 hebben we inmiddels al enkele uren achter ons gelaten, een in voetbaltermen heel mooi jaar voor Marokko. Het jaar waarin de negatieve reeks van 20 jaar afwezigheid op het mondiale voetbalpodium doorbroken werd en waarin ook qua structuur een mooie basis is gelegd voor de toekomst. Een veelbelovende ontwikkeling, echter betreft het er wel één waar we zeker niet bij achterover mogen leunen. Marokko teert, en zal dat de komende jaren zeker ook gaan doen, op een hele sterke en kwalitatieve voetbalgeneratie. De gearriveerde internationals als Medhi Benatia, Younès Belhanda, Nabil Dirar, Marouane Chamakh zijn al of komen snel aan het einde van hun Latijn, zaak is om binnen afzienbare tijd een nieuwe kern aan dragende spelers te gaan selecteren en vormen. De meest voor de hand liggende namen voor mij zijn nu onder andere Achraf Hakimi, Sofiane Boufal, Hakim Ziyech, Sofyan Amrabat en last but not least Zakaria Labyad: de opgeleefde sleutelspeler van het sterke FC Utrecht waar een Nederlandse topclub zich binnenkort mee gaat versterken. 

Schril contrast met Oranje
In één van m'n vorige stukken maakte ik de vergelijking al, nu doe ik het voor gemak nog maar een keer: het weinige uitzicht aan sportief succes waar Marokko jarenlang mee te kampen had, lijkt nu over te zijn gewaaid naar het altijd zo hoogstaande Oranje. Het feit alleen al dat de 'ruwe diamanten' Sofyan Amrabat en Hakim Ziyech de KNVB links hebben laten liggen voor het Marokkaanse voetballand geeft al aan hoe erg het gesteld is met het Nederlandse elftal. Toch ben ik er heilig van overtuigd dat ook de Oranje Leeuwen zich spoedig gaan revancheren op het internationale voetbaltoneel. Dat het niveau van de KNVB en haar vertegenwoordigende elftallen zo achteruit is gegaan is tweeledig: op de eerste plaats komt de veel mindere lichting aan internationals, de andere bepalende factor is de bestuurlijke onrust in Zeist. Twee zaken die enkel tijd en voetbaltechnische inspanning behoeven, Oranje komt er wel weer bovenop!

De zoektocht naar het elftal wat moet gaan renderen tegen Iran, Portugal en Spanje
Voor de één een prachtige groep met veel voetbaluitdaging, voor de ander zijn het 3 wedstrijden waar je je hart bij moet vast houden. Voor mij zijn het weer 3 prachtige affiches waar ik bij elk denkbaar resultaat (afslachting of galavoorstelling) vrede mee zal hebben. Toen het kaartje met 'Morocco' uit de koker rolde, de laatste aanvulling op de 'groep des doods' B, sloeg ik mezelf meteen voor m'n hoofd: de gedachte dat je er eindelijk bij bent en meteen tot de conclusie komt dat het 3 wedstrijden zullen zijn en dat de selectie daarna met het Royal Air Maroc toestel terug mag. Echter maakte die gedachte snel plaats voor het mooie verhaal van een outsider die het internationale voetbalpubliek kan verrassen. We zitten dan wel in een hele zware groep, de voetbalwonderen zijn toch nog de wereld niet uit. Om maar een voorbeeld te noemen, tijdens het WK van 2014 was er één ploeg die mijn hart stal en dat was Algerije. Zowel in de groepsfase als tijdens de zenuwslopende achtste finale tegen huidig regerend wereldkampioen Duitsland, die ze de verlenging in sleepten, had ik grote bewondering voor ze. Een mooi voorbeeld wat nog maar weer eens aantoont dat je met een goed op elkaar ingespeeld geheel ook hoge ogen kan gooien op 's werelds grootste voetbalevenement. 

Maar voordat het zover is hebben we een voorselectie, een definitief lijstje aan internationals nodig. Enkele weken voor de eerste groepswedstrijd van de Leeuwen v/d Atlas (15 juni tegen Iran in Sint-Petersburg) zal bondscoach Hervé Renard dat 23-koppige lijstje moeten indienen bij de FIFA. De oefenaffiches tegen sparringpartners Servië en Oezbekistan vormen een mooi meetpunt om de huidige selectie in actie te zien, daarnaast zullen ongetwijfeld ook nieuwe namen zich moeten gaan gelden. De meest lastige afweging van Renard is naar mijn mening het putten uit de Eredivisie. De huidige selectie is al, ik ga het woord toch gebruiken, behoorlijk 'Oranje-getint' en die keus heeft de bondscoach tot nu toe nog niet de das omgedaan. Na de winterstop zal blijken welke speler, uit welke competitie dan ook, het hardst aanklopt bij de Fransman. Want een plekje in deze WK-selectie, daar zal je je stinkende best voor moeten doen. Al is het alleen al vanwege de inspanning die de collega-internationals hebben geleverd om deze WK-droom mogelijk te maken. 

Story to be continued...

Photocredit: Liberation Maroc

© Redactie 2018
marokko
atlasleeuwen
hervé renard
wk 2018
fifa
wereldkampioenschap
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi