Hirak: Vier beklaagden, waaronder Zefzafi, weigeren voor de rechtbank te verschijnen

marokko
5
2 jan '18
Vier beklaagden verzetten zich vandaag tegen de hervatting van de berechting van leden van de Hirak bij het Hof van Beroep in Casablanca.

De afwezigen, waaronder Nasser Zefzafi, weigerden om op de hoorzitting te verschijnen en dit "zonder redenen" die de afwezigheid rechtvaardigde, aldus openbaar aanklager Hakim El Ouardi aan. De vertegenwoordiger van het Openbaar Ministerie heeft verklaard dat hij een door het management van Oukacha geschreven document heeft ontvangen waarin staat dat de beschuldigden in kwestie "zijn onderworpen aan een medisch onderzoek dat tot de normale gezondheidstoestand heeft besloten". Er was volgens dit document dus geen medische reden voor de afwezigheid.

El Ouardi hekelde een "weigering om te gehoorzamen", wat "een verdedigingsstrategie is die de voortgang van de rechtszaak in de weg staat". Hij eiste in deze zin de toepassing van artikel 423 van het Wetboek van Strafvordering. Met andere woorden, dat de rechter de gevangenen waarschuwt, dat hij hen met geweld terugbrengt als ze doorgaan met hun weigering en in ieder geval om de hoorzitting voort te zetten, zelfs in hun afwezigheid.

President Ali Torchi schorste na dit verzoek de hoorzitting op zodat hij en zijn adviseurs konden beraadslagen over het verzoek van de openbaar aanklager, meldt medias24. Na de beraadslaging besloot de rechter om een waarschuwing te geven aan de belanghebbende partijen, om hun gedwongen verschijning in geval van weigering te bevelen en om de hoorzitting voort te zetten, zelfs in hun afwezigheid.

© Redactie 2018
marokko
hirak
rechtbank
zefzafi
weigeren
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?