Saad Eddine El Othmani stuurt ministeriële delegatie naar Jerada

marokko
0
2 jan '18
Na meer dan een week van demonstraties vertrekt vanavond een ministeriële delegatie naar Jerada.

Na meer dan een week van dagelijkse demonstraties in Jerada, zal een ministeriële delegatie bestaande uit o.a. de minister van Energie, Mijnen en duurzame ontwikkeling Aziz Rebbah en de minister van Transport en Logistiek Abdelkader Amara naar de stad reizen. Ze komen naar verwachting vanavond aan en zullen morgen met hun werkzaamheden beginnen. Zij zullen de huidige situatie onderzoeken en op zoek gaan naar een alternatieve manier van ontwikkeling voor de regio.

Bij de demonstraties in Jerada wordt opgeroepen tot een "economisch alternatief" voor de illegale exploitatie van steenkool. Geconfronteerd met deze gespannen sfeer, vermengen functionarissen op het hoogste niveau zich om de crisis te ontkrachten. Zo werd er op maandag in Rabat een ontmoeting gehouden tussen het hoofd van de regering en de gekozen functionarissen van de Partij van Rechtvaardigheid en Ontwikkeling (PJD) in Jerada.

Afgelopen zaterdag werd een ontmoeting tussen de Wali van de Oriental, de gouverneur van de provincie Jerada, lokaal gekozen functionarissen, vakbonden en vertegenwoordigers van het maatschappelijk middenveld, geboycot door sommige lokaal gekozen functionarissen van enkele politieke partijen en andere vertegenwoordigers van maatschappelijke organisaties zoals de Marokkaanse Vereniging voor de Rechten van de Mens (AMDH). Bij de demonstraties begint er verdeeldheid te ontstaan tussen jonge onafhankelijke activisten aan de ene kant en leden van politieke partijen en vakbondsleden aan de andere kant.

De demonstraties in Jerada zijn begonnen sinds de dood van twee mijnwerkers Houcine en Jedouane Dioui (23 en 30 jaar oud) op vrijdag 22 december bij de ineenstorting van een illegale mijn.

De stad staat historisch bekend om zijn kolenwinning die sinds de jaren 1920 werd geëxploiteerd. De mijnen van Jerada vormden een bron van activiteit voor de inwoners van de stad vóór hun sluiting in juli 2000 als gevolg van de stijging van de kosten van winning, die meer en meer onhoudbaar werd in het licht van de internationale prijs. De armoede in Jerada is echter zo hoog en werkgelegenheid zo laag, dat de lokale bevolking zich gedwongen voelt tot illegale exploitatie van de mijnen.

© Redactie 2018
marokko
jerada
delegatie
el othmani
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?