Onderwijs: Regering El Othmani speelt met vuur

marokko
1
3 jan '18
De regering onder leiding van El Othmani bereidt zich voor op het heffen van lesgeld voor studenten in openbare scholen.

"De regering van El Othmani plaatst de laatste nagel in de doodskist van het openbaar onderwijs", schrijft het dagblad Al Akhbar die refereert aan een wetsontwerp om lesgeld voor studenten op te leggen om toegang te krijgen tot specifieke trainingscycli, zowel op de middelbare scholen als de hogescholen.

Dit een serieuze klap voor het gratis openbaar onderwijs en studenten met een bescheiden achtergrond zullen de eersten zijn om te lijden, aldus Al Akhbar.

Al Massae , die over hetzelfde onderwerp schrijft, benadert het vanuit een andere hoek. De krant is van mening dat het betreffende wetsontwerp in de eerste plaats tot doel heeft orde te scheppen in de wetteloosheid die heerst in de particuliere onderwijssector.

Volgens Al Massae zou het doel zijn om vergoedingen (maandelijkse betalingen) vast te stellen voor privéscholen en om preferentiële tarieven te bieden aan studenten met een bescheiden achtergrond.

Het Marokkaanse onderwijs blijft een groot probleem, het moet nog steeds een evenwicht vinden tussen de dure privésector voor een deel van de Marokkanen en het openbaar onderwijs die aan alle kanten faalt. De Hoge Raad voor Onderwijs en Vorming werkt al enkele jaren aan het vinden van de beste manier om openbare scholen te reanimeren.

Het wetsontwerp zal worden herzien en goedgekeurd door leden van de uitvoerende macht tijdens de eerste regeringsraad van het jaar 2018, gepland op 4 januari.

© Redactie 2018
marokko
onderwijs
wetsontwerp
hervorming
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?