VN dringt aan op terugdringen van spanningen in Guerguerat

algemeen
8
8 jan '18
De Polisario voert daar illegale bewapende activiteiten uit in de bufferstrip.
Na een reeks illegale gewapende operaties uitgevoerd door de Polisario bij Guerguerat, riep secretaris-generaal van de Verenigde Naties Antonio Guterres Marokko en Polisario op om "maximale" terughoudendheid te betrachten om verdere escalatie in de regio te voorkomen.

In een verklaring op zaterdag 6 januari uitte de VN-chef zijn diepe bezorgdheid over de toenemende spanningen nabij de bufferstrip. De verklaring kwam slechts een dag nadat Marokko een brief aan de VN had gericht, waarin het werd aangespoord om in te grijpen m.b.t. de illegale activiteiten van de Polisario in de regio.

Guterres benadrukte dat de terugtrekking van "de Polisario Front-elementen uit Guerguerat in april 2017 samen met de eerdere terugtrekking van Marokkaanse elementen uit het gebied, van cruciaal belang was voor het creëren van een omgeving die bevorderlijk was voor de hervatting van de dialoog onder auspiciën van zijn persoonlijke gezant, Horst Kohler."

De secretaris-generaal van de VN roept volgens de verklaring de partijen in het geschil op om "maximale terughoudendheid te betrachten en escalerende spanningen te voorkomen".

Terwijl de separatistische groep recentelijk vrachtwagens die in Marokko staan geregistreerd heeft gestopt en hen blokkeerde om de Marokkaans-Mauritaanse grens over te steken, zei de VN dat "regulier civiel en commercieel verkeer niet mag worden belemmerd en er geen actie moet worden ondernomen, wat een verandering kan inhouden van de status-quo van de bufferstrip."
© Redactie 2018
marokko
guerguerat
polisario
vn
spanningen
bufferstrip
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
daesh
premier league
team marokko
moeder
uefa
golaso
mounir el hamdaoui
geld
ontvoering
plannen
atlasleeuwen
wk 2018
casablanca
frmf
tanger
ajax
hervé renard
marrakech
eredivisie
mohammed vi
spanje
hakim ziyech
rabat
migranten