VN dringt aan op terugdringen van spanningen in Guerguerat

algemeen
15
8 jan 12:32
De Polisario voert daar illegale bewapende activiteiten uit in de bufferstrip.
Na een reeks illegale gewapende operaties uitgevoerd door de Polisario bij Guerguerat, riep secretaris-generaal van de Verenigde Naties Antonio Guterres Marokko en Polisario op om "maximale" terughoudendheid te betrachten om verdere escalatie in de regio te voorkomen.

In een verklaring op zaterdag 6 januari uitte de VN-chef zijn diepe bezorgdheid over de toenemende spanningen nabij de bufferstrip. De verklaring kwam slechts een dag nadat Marokko een brief aan de VN had gericht, waarin het werd aangespoord om in te grijpen m.b.t. de illegale activiteiten van de Polisario in de regio.

Guterres benadrukte dat de terugtrekking van "de Polisario Front-elementen uit Guerguerat in april 2017 samen met de eerdere terugtrekking van Marokkaanse elementen uit het gebied, van cruciaal belang was voor het creëren van een omgeving die bevorderlijk was voor de hervatting van de dialoog onder auspiciën van zijn persoonlijke gezant, Horst Kohler."

De secretaris-generaal van de VN roept volgens de verklaring de partijen in het geschil op om "maximale terughoudendheid te betrachten en escalerende spanningen te voorkomen".

Terwijl de separatistische groep recentelijk vrachtwagens die in Marokko staan geregistreerd heeft gestopt en hen blokkeerde om de Marokkaans-Mauritaanse grens over te steken, zei de VN dat "regulier civiel en commercieel verkeer niet mag worden belemmerd en er geen actie moet worden ondernomen, wat een verandering kan inhouden van de status-quo van de bufferstrip."
marokko
guerguerat
polisario
vn
spanningen
bufferstrip
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
hakim ziyech
eredivisie
0
transfer
el othmani
blok
visserijovereenkomst
syrië
transfer talks
fifa
atlasleeuwen
casablanca
wk 2018
tanger
mohammed vi
hervé renard
rabat
spanje
frmf
marrakech
daesh
agadir
ajax
amsterdam