Schijnzwangerschap: 'Naima is niet zwanger, haar geval is psychologisch' (video)

marokko
2
9 jan '18
Al een week lang gaat er een video op social media rond van een vrouw met een dikke bewegende buik.

Haar naam is Naima, moeder van een tweeling en woonachtig in Azrou. Na 9 jaar besloot ze haar stilte te doorbreken, omdat ze wil weten "wat in haar buik beweegt". Haar verhaal houdt de gemoederen al meer dan een week bezig en artsen verklaren dat het een schijnzwangerschap is.

In het provinciale ziekenhuis in Azrou zijn de artsen unaniem: geen foetus, Naima is niet zwanger. Hetzelfde verhaal in Meknes en vervolgens in het Universitair Ziekenhuis (CHU) Hassan II in Fez. Ter plaatse werd deze 38-jarige vrouw onderworpen aan medische onderzoeken. Resultaat: "Er is mij opnieuw verteld dat ik geen probleem heb. Dat alles in orde is. Ik begrijp het niet, oprecht, en het vermoeit me", vertelde ze aan nieuwsmedium Le360.

Professor Moulay Abdelilah Melhouf, hoofd van de afdeling verloskunde en gynaecologie in Universitair Ziekenhuis (CHU) Hassan II in Fez, legt uit dat dit een schijnzwangerschap is. "Dit is inderdaad een zeer zeldzaam geval, maar wetenschappelijk bewezen. Dit gebeurt in twee specifieke situaties: wanneer een vrouw een diepe kinderwens heeft en ze kan er geen krijgen, of wanneer de vrouw erg bang is om een ​​kind te krijgen na een trauma als gevolg van een miskraam en dit is het geval bij onze patiënt", zei hij.

De arts voegt eraan toe dat de zwelling in de buik het gevolg is van een samentrekking van de dikke darm en het spijsverteringskanaal. Maar hoe zit het met de bewegingen in haar buik?

"Dit zijn vrijwillige bewegingen", zegt professor Melhouf. "De patiënt was aan het bewegen, ze was bezweet, wat deel uitmaakt van de schijnzwangerschap." Dit type zwangerschap vereist psychotherapie. "Van daaruit hebben we de patiënt gevraagd om terug te keren naar het ziekenhuis voor verdere onderzoeken van het spijsverteringskanaal en voor psychologische zorg."

Naima had op maandag 8 januari een afspraak in het ziekenhuis in Fez, maar ze kwam die dag niet. "Ik ben nog steeds in Azrou, de wegen zijn afgesneden [sneeuw], ik ga zo snel mogelijk", vertelde ze Le360.

Naima heeft moeite om de artsen te geloven. "Ik kan niet tegen mezelf zeggen dat ik niets heb," zei ze bijna boos. In de tussentijd blijft ze de roqia doen, ze geeft er de voorkeur aan te geloven dat ze bezeten is. "Het bestaat, ik heb gehoord dat vrouwen dit soort verhalen aan een fqih vertellen", zei ze.

Chafik Chraibi, een gynaecoloog en hoofd van de kraamkliniek in het ziekenhuis Les Orangers in Rabat, zegt dat hij verbaasd is. "Ik begrijp niet echt waarom deze zaak zo belangrijk is. Het is een schijnzwangerschap en het vereist psychiatrische zorg. Tijdens mijn carrière heb ik al soortgelijke zaken behandeld."

Voor de achtergrond van dit verhaal is hieronder een video van Alyaoum24:

YouTube link

© Redactie 2018
marokko
schijnzwangerschap
naima
social media
psychis
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?