Meer dan 3.000 gevallen van parasitaire huidziekte geregistreerd in Zuid-Marokko

marokko
0
13 jan '18
De huidziekte die veroorzaakt wordt door de beet van een parasiet verspreidt zich in een zorgwekkend snel tempo.

De cutane leishmaniasis, een parasitaire ziekte veroorzaakt door de beet van een eencellige parasiet, verspreidt zich in een alarmerend tempo over Zuid-Marokko, meld het Franse persbureau (AFP).

Meer dan 3.000 gevallen zijn de afgelopen maanden geregistreerd in de regio Drâa-Tafilalet, volgens Bouhout Souad, hoofd van de divisie "Parasitaire ziekten" bij de Epidemiologie afdeling van het ministerie van Volksgezondheid. "We zien een toename van het aantal getroffen patiënten in deze regio, in die mate dat het een probleem voor de volksgezondheid wordt," zei Dr Souad.

De Wereldgezondheidsorganisatie legt uit dat de ziekte zweren veroorzaakt op de blootgestelde delen van het lichaam, zoals het gezicht, de armen en de benen. Er kan een groot aantal laesies zijn, soms tot 200, wat ernstige invaliditeit kan veroorzaken. Wanneer de zweren genezen, laten ze permanente littekens achter, wat vaak leid tot ernstige sociale problemen. De ongunstige hygiënische omstandigheden leiden tot de groei van de ziekte," zegt Souad verder.

"Er is een verontrustende spreiding, met soms meerdere gevallen geregistreerd in hetzelfde huishouden," geeft een inwoner tegen het AFP te kennen. De parasieten die de ziekte veroorzaken, worden zelf besmet door bepaalde dieren die als "natuurlijke reservoirs" dienen, in het zuiden van Marokko. Vaak zijn dit bruine ratten.

Er zijn voorlichting en behandelingscampagnes in de regio Drâa-Tafilalet aan de gang, waarbij meer dan 200.000 mensen onderzocht zijn sinds afgelopen oktober. Het ministerie van Volksgezondheid geeft te kennen dat het teams stuurde om bewustmaking sessies te houden over "het belang van reinheid in de wijk".

"Het medische team is echter onderbezet en de mensen hier vragen om een ​​echte mobilisatie van de overheid, met betrokkenheid van alle relevante afdelingen", aldus een lokale actor.

Volgens de WHO zijn er elk jaar tussen de 700.000 en 1 miljoen nieuwe gevallen van  Leishmaniasis wereldwijd geregistreerd, waarbij "een klein deel van de geïnfecteerde mensen" de ziekte ontwikkelt.

© Redactie 2018
marokko
huidziekte
epidemie
parasieten
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi