DGSN versterkt de grenscontrole op verschillende grensposten in Marokko

marokko
1
16 jan '18
De gestandaardiseerde procedures voor grenscontroles moeten zorgen voor bestrijding van terrorisme, misdaad en voor snellere stroomlijning van reizigers.

Er is een procedurele gids verspreid onder alle veiligheidsfunctionarissen op de verschillende grensposten. Het beoogde doel hiervan is de bestrijding van terrorisme en georganiseerde misdaad en zorgen voor stroomlijning van de doorreis van passagiers.

Het directoraat-generaal voor de Nationale Veiligheid heeft gestandaardiseerde procedures voor grenscontrole gemaakt. Een gids met procedures is vanuit dit perspectief verspreid naar de veiligheidsdiensten in de verschillende grensposten, meldt de krant Al Ahdath Al Maghribia in zijn editie van maandag 15 januari. Het 200 pagina's tellende document, met foto's en andere illustraties, identificeert alle situaties die een beveiligingsbeambte bij grensdoorlaatposten kan tegenkomen, hetzij op luchthavens, op veerboot terminals of aan de landsgrenzen.

Daarom, zo legt de krant uit, zullen de veiligheidsagenten precies weten hoe ze in elke situatie moeten handelen. Over het algemeen zullen alle agenten geroepen worden om op dezelfde manier te handelen, geconfronteerd met een gegeven situatie. De zoekacties worden onder dezelfde voorwaarden uitgevoerd, net zoals in bepaalde gevallen preventieve detentie noodzakelijk is. De verificatie van reisdocumenten zal ook gebeuren volgens dezelfde procedure en het gedrag dat moet worden aangenomen in het geval van vervalste documenten zal overal hetzelfde zijn.

Het doel van deze standaardisatie en unificatie van procedures is om de stroom reizigers naar grensovergangen voor reizigers te stroomlijnen, terwijl de effectiviteit van controle en beveiligingsmaatregelen om infiltratie van terroristische elementen te voorkomen, wordt verbeterd.

Deze unificatie van procedures heeft ook als doel om het terrorisme en de georganiseerde misdaad doeltreffend te bestrijden en de mobiliteit van verdachten drastisch te verminderen. Deze nieuwe aanpak komt, herinnert de krant, net na het initiatief van het DGSN dat zich ertoe heeft verbonden de grenspolitie uit te rusten met een nieuw geautomatiseerd beheersysteem voor grensposten, de SGPF, die is veralgemeniseerd tot 26 posten en snellere lees en verwerkingsprocedures mogelijk maakt van reisdocumenten.

Deze nieuwe wijze van beheer van de controle van de grensposten is ook speciaal van kracht gegaan, na alarmerende rapporten die zijn doorgegeven aan de veiligheidsdiensten. De rapporten geven de intentie te kennen van terroristische personen, waaronder Marokkanen, actief op het front in Syrië, Libië en andere conflictgebieden, om terug te keren naar hun land onder valse identiteiten en met vervalste paspoorten.

© Redactie 2018
marokko
dgsn
maatregelen
grenscontrole
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?