Rabat-Sale: Grote verontreiniging van drinkwater door lekkage riool

buitenland
4
18 jan '18
De lekkage heeft gezorgd voor de vervuiling van drinkwater waarvan meer dan negen miljoen mensen gebruik maken
De bouwwerkzaamheden van de Al-Arjat 1 en 2 gevangenissen in Sale hebben geleid tot een ongekende milieuramp, doordat duizenden kubieke meters rioolwater een nabijgelegen dam overspoelden en het drinkwater van meer dan 9 miljoen mensen verontreinigde.

Het Marokkaanse dagblad Al Massae meldde dat het Abu Dhabi Water Bassin Agency, het bouwbedrijf dat is belast met de vergunning om de twee gevangenissen bij de Sidi Mohammed bin Abdullahdam te bouwen, de minimumvoorschriften voor bouwwerkzaamheden niet heeft gerespecteerd.

Volgens de krant besloot het bedrijf na het raken van een rioolbuis geïmproviseerde putten te graven en met behulp van zuigtankwagens het vervuilde water op te vangen. De zaken liepen echter snel uit de hand en de riolen lekten naar een nabijgelegen dam die drinkwater distribueert naar de bevolking van Rabat, Sale, Temara, Mohammadia en Casablanca.

Het Regreg Environmental Network was de eerste die de ernst van de situatie kenbaar maakten, nadat een veldbezoek de vervuiling van de damwateren bevestigde. Het netwerk onthulde dat de omvang van de ramp een gevaarlijke bedreiging vormt voor de gezondheid van miljoenen burgers. Het netwerk hekelde ook het volledige zwijgen van de autoriteiten die de vergunning aan het  Abu Dhabi Water Bassin Agency hebben toegewezen zonder een behandelingsplan te vereisen.

De krant voegde hieraan toe dat dit schandaal de weg naar het Parlement bereikte nadat parlementslid Rashid Al Abdi, parlementslid voor authenticiteit en moderniteit, een schriftelijke vraag stelde aan de uitvoerende macht. Hierin bevestigde hij de vervuiling van het water van de Sidi Mohammed bin Abdullah-dam en eiste hij de openbaarmaking van alle gegevens die aan dit bestand zijn gekoppeld.

De MP waarschuwde voor de gevolgen van deze vervuiling voor stedelingen die afhankelijk zijn van het water van de dam. "Het vereist dringende actie en maatregelen om het probleem aan te pakken voordat het een echte milieuramp wordt", zei de afgevaardigde tegen Al Massae.
© Redactie 2018
marokko
rabat
riool
lekkage
watervervuiling
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
champions league
mohammedvi
real madrid
golaso
douane
brexit
massahysterie
gemeenteraad
felipevi
dgsn
atlasleeuwen
wk 2018
casablanca
frmf
tanger
hervé renard
ajax
marrakech
eredivisie
mohammed vi
spanje
hakim ziyech
rabat
migranten