Marokkaanse regering werkt aan plan om valse ziekmeldingen tegen te gaan

marokko
1
25 jan '18
De werknemers betalen dokteren steekpenningen voor valse medische verklaringen om vrij te krijgen

Duizenden medische valse verklaringen worden dagelijks uitgereikt aan ambtenaren die zich ziek melden. Zozeer zelfs dat het  de leegte is die heerst in de kantoren van de openbare dienstverlening. De regering werkt aan een plan om een ​​einde te maken aan dit fenomeen.
Al Massae meldt in zijn editie van dinsdag 23 januari dat de regering zich inzet om een ​​nieuw plan uit te vaardigen over de strikte controle op medische verklaringen die duizenden functionarissen gebruiken om afwezig te zijn.

Het nieuwe besluit zal voornamelijk een verplichte medische controle introduceren waaraan alle werknemers die hun afwezigheid van het werk door een medische verklaring rechtvaardigen, worden onderworpen. Strenge straffen zullen gegeven worden aan alle agenten of ambtenaren die gebruik maken van medische verklaringen om een ​​onwettige afwezigheid te rechtvaardigen.

Al Massae citeert het voorbeeld van het Ministerie van Nationaal Onderwijs dat in slechts 6 maanden een recordaantal van 54.000 afwezigen heeft geregistreerd op vertoon van een medische verklaring. Bovendien werden de meeste van deze medische verklaringen uitgegeven door dezelfde groep particuliere artsen, waardoor vermoedens zijn ontstaan over de geloofwaardigheid van deze documenten.

Officiële statistieken tonen aan dat de afwezigen van de openbare dienst in het algemeen hun toevlucht nemen tot particuliere artsen om medische verklaringen te kopen, gezien de strengere controles die zijn ingesteld in openbare ziekenhuizen. 

Deze nieuwe verontwaardiging tegen nep-medische verklaringen komt parallel met het besluit van het Ministerie van Ambtenarenzaken en de modernisering van de administratie om de tuchtprocedure tegen ambtenaren te reorganiseren. 

© Redactie 2018
marokko
ziekmeldingen
doktersbriefje
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?