Demonstratie in Rabat voor persvrijheid

marokko
1
29 jan '18
De demonstratie vond plaats voor de rechtbank in Rabat waar op dat moment een hoorzitting van vier journalisten plaatsvond.

Honderd journalisten, activisten en vakbondsleden  protesteerden donderdag voor de rechtbank van Rabat om de persvrijheid te verdedigen en steunden vier journalisten die probeerden informatie te publiceren die als vertrouwelijk werd beschouwd.

"De vrijheid van meningsuiting is een rode streep!", scandeerden de demonstranten terwijl het proces tegen de vervolgde journalisten begon die eind 2016 fragmenten hadden gepubliceerd van debatten van een parlementaire onderzoekscommissie gewijd aan het kolossale tekort van de Marokkaanse pensioenfondsen.

De hoorzitting is verplaatst naar 8 maart vanwege de afwezigheid van een van de verdachten. "We zien een zorgwekkende toename van het aantal journalisten dat vervolgd wordt", zei Abdellah Bekkali, voorzitter van het Marokkaans nationaal perssyndicaat (SNPM). "Deze rechtszaak is uniek: we worden vervolgd voor het uitzenden van accurate informatie", vertelde een van de journalisten, Abdelhak Belachgar van het dagblad Akhbar Al Yaoum, aan AFP. "We worden vervolgd volgens bepalingen van het strafrecht met betrekking tot beroepsgeheim en niet volgens de perscode, het is een aanval op de persvrijheid", voegde hij eraan toe.

De nieuwe perscode, die niet langer voorziet in gevangenisstraffen, is in augustus 2016 van kracht geworden, maar journalisten worden nog steeds vervolgd op basis van het Wetboek van Strafrecht, zo meldt een recent rapport van de mensenrechtenorganisatie. Human Rights Watch (HRW). Freedom Now wees ook op de overdracht van "bepalingen die journalisten van vrijheid beroven" in het Marokkaanse Wetboek van Strafrecht.

Photocredit: AFP

© Redactie 2018
marokko
rabat
demonstratie
persvrijheid
journalisten
vervolging
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi