Migratie: de concrete maatregelen voorgesteld door Koning Mohammed VI

buitenland
12
30 jan '18
In een bericht gericht aan de 30e top van de Afrikaanse Unie in Addis Abeba, heeft Koning Mohammed VI concrete voorstellen gedaan over de migratieproblematiek.

De maatregelen zijn concreet, de voorstellen zijn onderling afgestemd en de oplossingen haalbaar. Dit is hoe we de reeks voorstellen kunnen beschrijven die door Koning Mohammed VI zijn uitgevaardigd in zijn boodschap, die maandag 29 januari is verzonden naar de 30e top van de Afrikaanse Unie, die wordt gehouden in Addis Abeba.

Koning Mohammed VI stelde een Afrikaans Observatorium voor Migratie voor. "Het is noodzakelijk om het migratieverschijnsel in zijn verschillende dimensies te kennen om het beter te kunnen begrijpen. In deze context is het tijd om één voor éen de mythen die verband houden met migratie te deconstrueren", schreef de Koning.

De Koning noemt als zodanig een reeks waarnemingen. Ten eerste is er geen golf van migratie omdat migranten slechts 3,4% van de wereldbevolking vertegenwoordigen. De tweede is dat Afrikaanse migratie voornamelijk intra-Afrikaans is, aangezien 4 van de 5 Afrikaanse migranten op het continent verblijven. De derde observatie van de Koning is dat migratie de gastlanden niet verarmt, aangezien 85% van de inkomens van migranten in deze landen blijven. De vierde is dat migratie een natuurverschijnsel is dat "de oplossing en niet het probleem" vormt.

Een Afrikaans Observatorium voor Migratie

"Dit Afrikaans Observatorium voor Migratie moet migratie de hefboom maken voor co-ontwikkeling, een pijler van Zuid-Zuid-samenwerking en een vector van solidariteit", lezen we in de boodschap van Koning Mohammed VI. De Koning deed in zijn boodschap ook een aantal aanbevelingen.

In de eerste plaats de oprichting van een Afrikaans Observatorium voor Migratie, "waarvan het werk gebaseerd zal zijn op het drieluik 'begrijpen, anticiperen en handelen'". Het heeft tot doel observatie en uitwisseling van informatie tussen Afrikaanse landen te ontwikkelen "om een ​​gecontroleerd beheer van de migratiestromen te bevorderen". De Koning stelde voor om dit observatorium te huisvesten in Marokko.

De Koning stelt ook voor de positie van een speciale afgezant van de Afrikaanse Unie voor migratie te creëren om met het EU-beleid op dit gebied te coördineren, aangezien hij tevens aanbeveelt dat het Afrikaans Observatorium voor Migratie de EU informeert over het proces van ontwikkeling en de wereldwijde impact "voor veilige en ordelijke migratie".

Marokko zal in december 2018 de Intergouvernementele Conferentie organiseren van het Wereldforum voor migratie en ontwikkeling en is "vastbesloten om van deze multilaterale bijeenkomst een platform voor Afrika te maken", schrijft de soeverein.

© Redactie 2018
afrikaanse unie
migratie
mohammed vi
maatregelen
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?