Er-Rich: 32 lemen huizen ingestort door sneeuwval

marokko
1
31 jan '18
De recente sneeuwval in het zuiden van Marokko levert mooie landschapsbeelden op, maar heeft voor de lokale inwoners ook een keerzijde.

Niet minder dan 32 huizen zijn ingestort gedurende de afgelopen twee dagen in de stad Er-Rich, provincie Errachidia.  Nog eens 160 lemen huizen dreigen in te storten als gevolg van de hevige sneeuwval in verschillende delen van de provincie Errachidia, melden lokale bronnen.

Lokale bronnen melden ook dat bijna 350 gezinnen leven in lemen huizen die de dreigen in te storten en het risico lopen om dakloos te worden.

Inwoners van deze regio en actoren uit het maatschappelijk middenveld sloegen de alarmbel en riepen de autoriteiten op om dringend tussenbeide te komen om de gezinnen in gevaar te helpen.

En niet alleen in Er-Rich veroorzaakte de sneeuw problemen voor de lokale inwoners. Zoubir Bouhoute, voorzitter van Ouarzazate's Provinciale Toerisme Raad verklaarde aan yabiladi: "Veel wegen in de provincie zijn gesloten vanwege de zware sneeuwval". De weg Tizi n'Tichka, die het zuidoosten van de regio Marrakech-Safi met de stad Ouarzazate verbindt, is ook getroffen door de hevige sneeuwval en de weg is op sommige plekken nagenoeg onbegaanbaar.

"De wegen die  Zagora met Ait Sawen verbinden zijn ook gesloten", vertelde Bouhoute, eraan toevoegend dat Sekoura, een stad op 40 kilometer van Ouarzazate, ook is afgesloten door de sneeuw.

Naast deze wegen, zei Bouhoute dat vluchten die naar verwachting zullen landen op de internationale luchthaven van Ouarzazate, ofwel vertraagd zijn of geannuleerd vanwege hetzelfde klimaatverschijnsel.

In de provincie Zagoura ondervindt men ook veel hinder van de sneeuw, ook daar zijn dorpjes afgesloten en hebben de lokale inwoners moeite om hun lemen huizen overeind te houden. De lokale inwoners halen zoveel mogelijk de sneeuw van de daken, zodat deze niet instorten. De meeste huizen ondervinden ook overlast door smeltwater wat door de daken heen komt.

© Redactie 2018
marokko
er-rich
sneeuwval
lemen
huizen
instorten
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?