Al Hoceima: Tonnen meel ongeschikt voor consumptie door de autoriteiten in beslag genomen

marokko
273
2 feb '18
De gesubsidieerde meel vol met schimmel en wormen werd regelmatig op de lokale markt verkocht.

In de landelijke gemeente Tifriouine (provincie Al Hoceima), is een groot depot met honderden zakken met meel onverwacht bezocht door een gezamenlijke delegatie van lokale autoriteiten van de Al Hoceima-regio, elementen van de Koninklijke Gendarmerie en gezondheidsdiensten. En met goede reden, er waren veel klachten van mensen die aangaven dat het meel is besmet met o.a. schimmel en wormen. De meel werd regelmatig door de molenaars op de lokale markt aan hen verkocht.

Het dagblad Assabah schrijft dat de administratieve, veiligheids- en gezondheidsautoriteiten afgelopen dinsdag een verrassingsbezoek brachten en de bewaker van het pand dwongen het depot te openen. Hierna ontdekten ze meer dan vijfhonderd zakken meel die ongeschikt zijn voor consumptie.

Erger nog, dit meel wordt gesubsidieerd door het compensatiefonds en geleverd aan molenaars om te verkopen tegen prijzen die betaalbaar zijn voor lokale consumenten. Maar deze molenaars, ondanks dat de houdbaarheidsdatum verlopen was en de meel niet meer ongeschikt was voor consumptie, bleven dit verkopen, met als enige doel hun zakken te vullen.

Assabah voegt eraan toe dat deze vervallen producten op dinsdag en woensdag zijn vernietigd door de provinciale autoriteiten, maar hebben geen melding gemaakt van vervolging tegen de overtreders. De krant meldde echter dat een paar dagen geleden in het parlement al een waarschuwing werd gegeven, toen een parlementslid de minister van Algemene Zaken, Lahcen Daoudi, op de hoogte bracht dat grote hoeveelheden meel die niet meer geschikt zijn voor consumptie werden verkocht in Chefchaouen en omgeving.

Daoudi erkende dat zijn collega Mustapha El Khalfi, woordvoerder van de regering, hetzelfde probleem aan de kaak stelde in de stad Sidi Bennour. Hij vroeg mensen niet te aarzelen om de corrupte molenaars aan te geven, waarvan hij beloofde om ze voor het gerecht te brengen.

© Redactie 2018
marokko
al hoceima
meel
schimmel
wormen
beslaglegging
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?