Bab Sebta: Vrouwelijke goederenvervoerders doen hun verhaal (video)

marokko
16
4 feb '18
De recente sterfgevallen aan de grensovergang van Sebta hebben opnieuw de schijnwerpers op de schrijnende situatie van deze vrouwen gevestigd.

Lefr360 was ter plaatse en ontmoette een aantal van deze vrouwen die geen andere keus hebben dan hun leven in gevaar te brengen om de grens over te steken met goederen op hun rug. Volgens de verzamelde getuigenissen verdienen de vrouwen dagelijks tussen de 100 en 300 dirham, en op sommige dagen verdienen ze helemaal niets.

Voor de camera van Lefr360 vertellen ze wat ze moeten verduren bij elke passage, vaak zijn ze verplicht om de nacht buiten door te brengen, weer of geen weer. Dit alles, zeggen ze, omdat ze geen andere middelen van bestaan ​​hebben.

"We komen van ver en moeten betalen voor transport vanuit Tetouan en de regio of vervoer betalen naar Fnideq, dit is een extra belasting voor ons inkomen. Het lukt me om van Sebta naar Castillejos (Fnideq) te lopen om zo de 10 dirham voor de taxi te vermijden en zo geld te besparen", zegt één van de vrouwen.

Wat ze verdienen?  "Soms 250 dirham, soms 150 dirham en soms niets" zegt een van hen. "Mensen praten over smokkelen en beschuldigen ons van allerlei negatieve zaken. Het is geen baan die we hebben uitgekozen, het is onze enige manier om min of meer waardig te leven", geeft een boze vrouw te kennen.

Beperkingen op de toegang tot Sebta, beperkt tot tweemaal per week voor mannen en evenveel voor vrouwen, maken deze situatie nog ongunstiger. "Hoe wil je dat ik met zulke beperkingen naar buiten kom", zegt een gescheiden vrouw die een drie jaar oud dochtertje heeft.

Een 80-jarige bejaarde vrouw zegt dat ze liever als 'mule' werkt dan dat ze haar hand uitstrekt om te bedelen. "Ik heb dit beroep vijf jaar beoefend sinds ik niemand heb die financieel voor me zorgt, zelfs niet met een enkele dirham. Bedelen dat doe ik niet," zegt ze trots.

YouTube link

Videocredit: Lefr360

© Redactie 2018
marokko
bab sebta
mules
vrouwen
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?