Politiek crisis escaleert op Malediven

buitenland
0
6 feb '18
Op de Malediven is de noodtoestand uitgeroepen tijdens een escalerende machtsstrijd tussen de regering van president Yameen Abdul Gayoom en de oppositie.

De regering in de hoofdstad Malé heeft het bevel van het hooggerechtshof om een reeks oppositieleiders vrij te laten genegeerd. Maandag is een noodtoestand van vijftien dagen uitgeroepen.

Procureur-generaal Mohamed Anil beschuldigde de rechters ervan aan een staatsgreep te werken en de president af te willen zetten. Veiligheidstroepen werken daar niet aan mee, waarschuwde Anil.

Afgelopen week waren er botsingen tussen politie en aanhangers van de oppositie. De voornaamste rivaal van de president is Mohamed Nasheed die gevangen was gezet, maar in 2016 als patiënt naar Engeland mocht en daar politiek asiel aanvroeg. Nasheed is momenteel in Sri Lanka, bijna 800 kilometer ten noordoosten van Malé. Hij heeft de troepen opgeroepen de grondwet te beschermen. Plaatselijke media berichtten dat de opperrechters zich hebben gebarricadeerd in hun gerechtsgebouw.

Politieke gevangenen

De rechters hebben bepaald dat de veroordeelde oppositieleiders politieke gevangenen zijn. Bovendien hebben de magistraten twaalf parlementariërs die uit hun functie waren gezet, formeel weer geïnstalleerd. Ze waren van de partij van Yameen (Progressieve Partij van de Malediven), maar liepen naar oppositie over en zijn toen weggestuurd. Als ze terugkeren in het parlement verliest Yameen er de meerderheid.

De Malediven bestaan uit bijna 1200 koraaleilanden ten zuidwesten van India die verspreid liggen over 90.000 vierkante kilometer oceaan. Veel eilandjes zijn luxe vakantieoorden. Het totale landoppervlak van deze republiek van bijna 400.000 inwoners is slechts 300 vierkante kilometer.

© ANP 2018
malediven
politiek
crisis
noodtoestand
staatsgreep
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?