Drie verboden pesticiden worden verkocht in Marokko

marokko
0
7 feb '18
De Marokkaanse Voedsel- en Warenautoriteit ONSSA heeft aangekondigd dat drie gevaarlijke pesticiden in verschillende regio's in Marokko openlijk worden verkocht.

De chemische producten, die internationaal op grote schaal worden verboden, worden nog steeds veel gebruikt in Marokko, meldde de Marokkaanse krant Assabah. ONSSA identificeerde volgens de krant twee Aziatische en een Europese pesticide die veelvuldig wordt gebruikt in de landbouwsector in Marokko.

Eén Europees chemisch product, dat wordt gebruikt bij tomatenboerderijen in Marokko, is in Frankrijk verboden vanwege het gevaar dat het vormt voor de gezondheid van boeren en consumenten. Thailand heeft het gebruik van een van de drie door ONSSA genoemde pesticiden verboden. Het is geclassificeerd als kankerverwekkend.

Dokter OumKaltoum Harati vertelde aan nieuwssite Morocco World News dat "pesticiden een belangrijke rol hebben gespeeld bij het verbeteren van de kwaliteit van landbouwproducten. Echter, veel studies hebben bezorgdheid geuit over gezondheidsrisico's die veroorzaakt kunnen worden door pesticiden."

Harati voegde eraan toe dat blootstelling aan pesticiden op zowel de lange als de korte termijn van invloed kan zijn op het perifere zenuwstelsel, de witte bloedcellen, de leverfunctie en de elektrolyteniveaus van de mens. Pesticiden kunnen ook nieraandoeningen veroorzaken. Harati zei dat de noodzaak om consumenten en landarbeiders te beschermen tegen pesticiden van het grootste belang is. "Er zijn veel pesticiden verboden in veel landen, gezien het potentiële risico op acute toxiciteit na blootstelling en chronische toxiciteit."

Assabah voegde eraan toe dat de drie pesticiden in grote hoeveelheden Marokko worden binnengesmokkeld. Het gebruik van gesmokkelde pesticiden is sterk toegenomen. "Ze vertegenwoordigen 10 tot 15 procent van alle pesticiden die in de landbouw worden gebruikt", voegde de krant eraan toe, die een niet-geïdentificeerde bron citeerde.

Verschillende disfuncties in de landbouwsector hebben de invoer en distributie van pesticiden vergemakkelijkt. Volgens Assabah zijn slechts 10 van de 300 distributeurs van pesticiden goedgekeurd door ONSSA, terwijl de meerderheid van de 1.760 doorverkopers niet voldoen aan de wettelijke normen die zijn vastgelegd in de 42-95 wet met betrekking tot de bestrijding van pesticiden en de regulering van de distributie.

Een eerder rapport van het "Anti-Poison and Pharmacovigilance Centre" (CAPM) onthulde dat 48,6 procent van de gemelde vergiftigingsdoden in Marokko in 2016 werd veroorzaakt door pesticiden. Het rapport meldt dat het CAPM in 2016 16.843 gevallen van vergiftiging heeft geregistreerd, wat een stijging betekent van 10,3 procent in vergelijking met 2015.

Laayoune-Sakia-El Hamra's regio registreerde het hoogste aantal sterfgevallen door pesticiden (119,26 per 100.000 inwoners), gevolgd door de regio Tanger Tetouan-Al Hoceima (107,4 per 100.000) en de regio Rabat-Salé-Kénitra (83,6 per 100.000), volgens de onderzoeksgegevens.

De hoge mate van pesticidenblootstelling en vergiftiging in Marokko is te wijten aan directe toegang tot de stof, verklaarde CAPM-directeur Rachida Soulaymani Bencheikh in een interview met het Marokkaanse persbureau MAP.

© Redactie 2018
marokko
pesticiden
onssa
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?